Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Džidda: Zapažen rezultat hafiza Abdusameda Podojka na takmičenju u razumijevanju Kur’ana

Džidda: Zapažen rezultat hafiza Abdusameda Podojka na takmičenju u razumijevanju Kur’ana

U organizaciji Svjetske organizacije za hifz Časnog Kur'ana iz Džidde u mjesecu ramazanu u periodu od 21. juna  do 4. jula 2015. godine održano je takmičenje u spremnosti razumijevanja Kur'ana, pod nazivom „Hulefau-r-rašidin“

Takmičenje je trajalo pet dana a učešće je uzelo trideset i pet takmičara većinom iz zemalja u kojima je arapski jezik maternji ili se intenzivno izučava u različitim centrima i intstitutima. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao hafiz Abdusamed Podojak student International University of Sarajevo Department of Genetics and Bioengineering i vanredan student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu koji je u konačnom plasmanu zauzeo šesnaesto mjesto. Ovo je vrijedan i zapažen uspjeh ima li se uvidu da je cijeli tok takmičenja bio na arapskom jeziku i da su kandidati odgovarali na arapskom jeziku kao i poziciju arapskog jezika u odgojnoobrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini. Svaki dan organizirana je jedna halka u kojoj se takmičilo po pet takmičara. Svaki od njih je imao po pet pitanja, koja su uglavnom bila koncipirana na razumijevanju određenih kur'anskih riječi ili tefsiru nekih ajeta iz Kur'ana te interpretaciji neke kur'anske priče.

Takmičari su provodili ugodne mubarek ramazanske trenutke u svetim mjestima u Mekki, obavili umru,  posjetili grad Allahova Poslanika, Medinu Munevveru, te se družili sa ljudima koji su cijeli život proveli izučavajući i služeći Allahovoj Knjizi.

„Ja sam oduševljen ovim takmičenjem i ovo je još jedna velika motivacija da nastavim dalje izučavati Allahovu Knjigu i arapski jezik, jer nakon hifza to je faza koju bi svaki hafiz trebao da prođe, da naučeno razumije. Pozvao bih sve svoje kolege hafize da uče značenja kur'anskih riječi kako bi do sljedeće godine predstavili našu zemlju u još boljem svjetlu“, kaže hafiz Abdusamed Podojak.

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top