Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dženisa Pleh: Učenica 9. razreda postala hafiza Kur'ana

Dženisa Pleh: Učenica 9. razreda postala hafiza Kur'ana

Danas nakon podne-namza u Begovoj džamiji proučena je hafiska dova za djevojčicu Dženisu Pleh, koja je, stekavši diplomu hafize, jedna od tri najmlađe hafize u BiH

Hafisku diplomu uručio je izaslanik reisu-l-uleme Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove, a pored njega prisutnima su se obratili: Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, Ferid-ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo i Abdulgafar-ef. Velić, izaslanik muftije sarajevskog.

Dženisa Pleh je kćerka Amela i Saime, rođena u Sarajevu 2001. godine. Od svoje šeste godine je učenica mekteba Aneks kod imama Asim-ef. Hubijara. Nekoliko puta je predstavljala svoj mekteb na takmičenjima, gdje je ostvarila zapažen rezultat. Već u trećoj godini mekteba počela je učiti Kur'an, a s mlađom sestrom je ubrzo naučila suru Ja-Sin, nekoliko ašereta i kasnije Amme džuz.

Hifz je počela učiti kod hafize Mahire Vlajčić, a za oko 20 mjeseci cijeli hifz je savladala uz pomoć muhaffiza Mensud-ef. Đulovića, imama u džematu Dobrinja III. Ispit pred Komisijom Rijaseta položila je 19. decembra 2016. Učenica je devetog razreda osnovne škole Mehemdalija Mak Dizdar u Sarajevu.

Cijeli izvještaj u narednom broju Preporoda od 15. februara

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top