Vijesti iz zemlje

Dženaza Teufiku Velagiću u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u četvrtak

U noći s ponedjeljka na utorak u Sarajevu je umro Teufik Velagić Tofa, jedan iz reda prvih članova Organizacije ”Mladi muslimani”, emigrant u Austriju odakle je davao veliki doprinos razvoju bosanske i bošnjačke ideje, kulture, tradicije, jezika i vjere. Jedan je od osnivača SDA i njen predsjednik za Austriju, odakle je tokom agresije organizirao svaki vid pomoći Bosni i Hercegovini.

Dženaza Teufiku Velagiću Tofi bit će obavljena u četvrtak 21. novembra u Sarajevu, u haremu Ali-pašine džamije, na mjestu koje Tofa sigurno zaslužuje, među istaknutim Bošnjacima.

Prvobitno je planirano da se dženaza obavi u Blagaju, u Tofinom rodonom mjestu Velagićevo. Ovom prilikom Udruženje ”Mladi muslimani” zahvaljuje svima koji su donijeli odluku da se Tofa ukopa u haremu Ali-pašine džamije, kao jedan od istaknutih Bošnjaka.

Udruženje ”Mladi muslimani” biće izdavač knjige o Teofiku Velagiću Tofi čiji autor je njegov dugogodišnji prijatelj dr. Salim Hadžić. Knjiga se nalazi u završnoj fazi, pred samu štampu.

Dipl. inž. hadži Teufik-beg Velagić rođen je 28. januara 1925. godine u begovskoj porodici Velagić. Teufik je mekteb i četverorazrednu osnovnu školu završio u svom Blagaju 1936. godine. Gimnaziju je završio u Mostaru, 1944. godine. Poslije završetka školovanja u gimnaziji upisuje se formalno na Višu islamsku teološku školu (VIŠT) školske 1944. / 45. godine, da bi izbjegao regrutaciju u tadašnju paradržavnu vojsku NDH (Nezavisne države Hrvatske). Kad su partizani ušli u Sarajevo 6. aprila 1945, Teufik je mobilisan i upućen u Jugoslovensku Armiju (JA). Svoj vojni rok u JA Teufik je završio 16. aprila 1947. u Valjevu. Nakon odsluženja vojnog roka upisuje se u ljetnom semestru na Pravni fakultet u Sarajevu u nadi da će moći „uhvatiti godinu“. Do jeseni iste godine boravi u svom Blagaju. Pošto je Teufik ipak više volio agronomiju nego pravo, odlazi u Zagreb i upisuje se u zimski semestar 1947 / 48. godine na Poljoprivredni fakultet. U ljetnom semestru 1949. godine dolazi do prekida Teufikovog studiranja na Poljoprivrednom fakultetu, jer je 15. aprila uhapšen u Zagrebu zbog članstva u Organizaciji „Mladi muslimani“. Tačno deset godina nakon hapšenja Teufik je opet na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, nakon izdržane robije od 9 godina i 7 mjeseci. Godine 1961. Teufik je završio svoj studij na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.

Još u zatvoru Teufik je donio čvrstu odluku da će nakon završetka fakulteta bježati iz Jugoslavije. Iz Zagreba uzima voznu kartu do Maribora i sjeda u voz 28. 6. 1962. godine. U vozu je bio potpuno smiren, miran i vidio je, kako kaže, „do mora“. Prije ulaska u voz u Zagrebu Teufik je u jedan sahat popodne spremio ocu nepotpisano na mašini napisano pismo od jedne stranice s obrazloženjem svog bijega u Austriju. Računao je da će pismo njegovom ocu stići kada on već bude u Austriji. Nakon ulasak u Austriju i prijave policiji, kod davanja podataka o nacionalnoj pripadnosti izjasnio se kao Bošnjak. Bio je jedan od rijetkih intelektualaca koji je bio duboko svejstan svoje nacionalne pripadnosti još tada.

Od 1962. Teufik je živio u Beču. Nakon odlaska u penziju obavio je hadž 1990. godine.

Teufik od 1962. godine do raspada bivše Jugoslavije nije dolazio u svoj rodni Blagaj niti u svoj Mostar, u kojima je kao član Organizacije „Mladi muslimani“ proveo najljepše dane svoje mladosti. U tuđini nije imao islamsku atmosferu kao u svojoj rodnoj Bosni niti društvo intelektualaca, kao što su bili pregaoci mladi muslimani. Ali duboko vjersko uvjerenje koje je stekao kod svojih roditelja, u školi i gimnaziji na sahatima vjeronauke u Blagaju i Mostaru, od svojih prijatelja i poznanika radeći u Organizaciji „Mladi muslimani“ u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu, kao i načela islamskog morala, tako je dosljedno provodio u život da ni u zatvoru ni u emigraciji nije od njih odstupio, saopćeno je iz Organizacije „Mladi Muslimani“.

rijaset.ba

Povezani članci

Back to top button