Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dženaza Hadžeri Ćatović Bijedić u srijedu 22.1. u Grančarevu kod Trebinja

Dženaza Hadžeri Ćatović Bijedić u srijedu 22.1. u Grančarevu kod Trebinja

Dženaza namaz Hadžeri Ćatović Bijedić biće klanjana u srijedu 22. januara 2014.g. u haremu Grančarevo kod Trebinja u 14 sati. Dženazu namaz predvodit će mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Muftija je tim povodom pozvao raseljene Bošnjake Trebinja, Bileće, Gacka i sve ljude dobre volje da sa ovog svijeta dostojanstveno, uz najviše ljudske počasti isprate Hadžeru. „Njen životni put bio ispunjen neviđenim iskušenjima od samog rođenja pa sve do smrti. Sve je to naša Hadžera junački podnosila i svojom borbom za život i istinu inspirisala Bošnjake da ne odustaju od slobode i da ne odustaju od života“ naglasio je muftija. On je podsjetio kako je generacijska obaveza staviti embargo na stradanje Bošnjaka. „Naša je obaveza da ne dopustimo da zločin koji je počinjen na Hadžerom i našom nedužnom braćom i sestrama prekrije zaborav“, istakao je Smajkić.

Hadžera Ćatović rođena je u Planoj kod Bileće 1920.g.  Zbog zločina počinjenog  nad nedužnim civilnim stanovništvom u tom dijelu Bosne i Hercegovine postala je simbol bošnjačkog stradanja u XX stoljeću. Sedamdeset i pet dana preživila je u jami Čavkarici 1941.g. bez hrane i vode, okružena leševima najbliže rodbine. Pred njenim očima poubijali su i u jamu Čavkaricu bacili svu njenu rodbinu, komšije i prijatelje, oko 450 Bošnjaka. Hadžera je ostala među zadnjima. I nju su „ubijali“ i bacili u jamu, ali joj je dragi Allah dao drugačiju sudbinu. Podario joj je  snagu da živi još 73 godine i da bude trajna poruka i opomena. U jami je provela 73 dana i nakon izlaska iz jame živila još 73 godine.

Za ovaj zločin nikada niko nije krivično dogovara. O sudbini Hadžere Ćatović i o nekažnjenom zločinu počelo se javno pisati tek 1991.g. u praskozorje agresije na BiH. No ipak imena zločinaca ostala su nepoznata. Hadžera je postala živi simbol hercegovačkih jama i stradanja hercegovačkih Bošnjaka. U tom dijelu Bosne i Hercegovine poznate su desetine jama u koje su tokom prošlog stoljeća pobacane na stotine nedužnih civila, djece, staraca i starica.

Sudbina je Hadžeri dodijelila da je ponovo 1992.g. protjeraju iz Grančareva kod Trebinja. Nakon te golgote Hadžera je život nastavila u Danskoj gdje je u 15. januara 20014.g.  ispustila svoju plemenitu dušu.

muftijstvo-mostarsko.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top