Dijaspora

Dželal Hodžić novi predsjednik SDA Makedonije

Stranka Demokratske akcije Makedonije (SDA) održala kongres 29.07.2021. godine i izabrala novo rukovodstvo stranke.

Za novog predsjednika stranke izabran je Dželal Hodžić, koji je na toj poziciji naslijedio Avdiju Pepića.  Za generalnog sekretara izabran je Mustafa Mandal.

“Danas, nakon što su sve formalne promjene završene, želio bih se javno zahvaliti delegatima na povjerenju koje su nam ukazali. Mi, kao novo rukovodstvo, osjećamo veliku odgovornost da vodimo SDA, kao najvažniju političku stranku Bošnjaka u Republici Sjevernoj Makedoniji, kroz političke procese, u novim političkim bitkama i novim političkim pobjedama.” – izjavio je novi predsjednik SDA Makedonije Dželal Hodžić.

Na jučerasnoj pres konferenciji novo rukovodstvo SDA istaklo je da ima za cilj unijeti novi kvalitet i svježinu na političku scenu u Sjevernoj Makedoniji.

“Podići ćemo nivo komunikacije sa javnošću, sa političkim partnerima, ali i sa političkim potivnicima. Članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u postignuto Prespanskim sporazumom, bit će ocjenjeno kao strateški interes zemlje, a put u EU kao velika obaveza sadašnjih i budućim generacijama. Smatramo da procesi demokratizacije u našem društvu stvaraju priliku za fer političko takmičenje u idejama za razvoj države i bolji život svih građana, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost.” –  poručio je Hodžić.

Dželal Dželjo Hodžić rođen je 1985. godine u Skoplju, gdje živi i danas. Diplomirao je žurnalistiku. Objavljivao je kolumne i analize u najčitanijim nedjeljnim i dnevnim novinama, kao i portalima u Makedoniji. Dugo je bio aktivan u nevladinom sektoru, a trenutno je na poziciji zamjenika direktora vladine Agencije za ostvarivanje prava zajednica. U političkim stavovima snažno se zalaže za euroatlanske integracije, kako Republike Sjeverne Makedonije, tako i Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Povezani članci