Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Džamija u Rijeci proglašena za najljepšu u Evropi: Hrvatska postaje centar moderne islamske arhitekture FOTO

Džamija u Rijeci proglašena za najljepšu u Evropi: Hrvatska postaje centar moderne islamske arhitekture FOTO

Džamija i Islamski centar u Rijeci jedna su od najatraktivnijih sakralnih građevina izgrađenih u Hrvatskoj zdanjih godina. Džamija u Rijeci proglašena je najljepšom u Evropi, a zahvaljujući novim planovima i projektima izgradnje, Hrvatska je na dobrom putu da postane pravo središte najmodernijih džamija.

 Trenutno je u planu izgradnja Islamskog centra u Puli čiji su autori Dora, Darko i Luka Vlahović iz zgrebačkog studija ADB. Oni su otkrili da su inspiraciju za Islamski centar u Puli pronašli u tipičnom brežuljkastom istarskom krajoliku, u makro mjerilu pajsaža, u mjerilu gradova koji su smješteni na brežuljcima, kao i u mikro mjerilu artefakata, s kažunom kao i ostacima rimske arhitekture.

Islamski-centar-Pula-183215

Zbog relativno male parcele vjerski su sadržaji – džamija i minaret – samostalno postavljeni na teren. Ostali sadržaji kao što su uprava, prostori za vjersku edukaciju, omladinski klub, igraonica za djecu, restoran, višenamjenska dvorana, medijateka, biblioteka, čitaonica te donekle odvojeno stanovi za goste i za imame – smješteni su u prizemlju. Cijeli kompleks džamije, kao i parter, obložen je bijelim betonom, dok će “zeleni” krov omogućiti racionalnu potrošnju energije, piše Jutarnji.hr.

Trenutno u Hrvatskoj, osim za Islamski centar u Puli, postoje gotovi projekti i planira se gradnja još dva islamska centra, u Osijeku i Sisku. Prvu nagradu za džamiju u Osijeku dobio je studio Proarh, također s projektom savremene arhitekture. Projekt karakterizira modernistički pristup sakralnom objektu. Visina minareta s polumjesecom na vrhu bit će 30 metara. Uz molitveni prostor koji je izvana izgledom četvrtast, a iznutra sferičan, bit će naslonjene ostale prostorije Islamskog centra s jednom velikom i osam manjih, zatvorenih zelenih i otvorenih površina.

Islamski-centar-Osijek-183215

Projekt Islamskog kulturnog centra u Sisku djelo je arhitekte Faruka Muzurovića i kompanije Forum. Riječ je o multifunkcionalnom centru od 2.500 kvadratnih metara, a koji će uz molitveni imati i prostor za kulturne aktivnosti. Gradnja ovo centra čeka se već nekoliko godina.

Faktor.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top