Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Duvno: Pokušaj podmetanja eksplozivne naprave u džamiji?

Duvno: Pokušaj podmetanja eksplozivne naprave u džamiji?

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao web portal Preporoda, grupa nepoznatih mladića danas je u ranim jutarnjim satima pokušala podmetnuti eksplozivnu napravu u džamiju u džematu Omerovići, na području Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad?

 

Prema saznanjima Preporodovog portala, grupa mladića, nakon što je klanjan sabah namaz i nakon što se imam iz džamije vratio u svoju kuću, donijela je jednu plinsku bocu pred džamijski ulaz i namjeravala je iz automobila da iznese još jednu plinsku bocu, međutim pošto ih je jedan od Bošnjaka u tome vidio, taj plan je osujećen. Usljed toga mladići su nasrnuli na tu osobu. Postoji sumnja da je ova ekstremistička grupa imala namjeru da unese dvije plinske boce u džamiju i izazove eksploziju, ali su slučajno u tome spriječeni.

Prema izvještaju Policijske uprave Tomislavgrad: “U 05,35 sati pripadnici Policijske uprave Tomislavgrad zaprimili su dojavu da je oko 05,30 sati oko desetak mlađih muških osoba sa dva motorna vozila došlo do džamije u mjestu Omerovići kod Tomislavgrada. Iz vozila su iznijeli plinsku bocu, nakon čega su je postavili pred ulaz u dvorište džamije, te iz boce pustili plin”.

Nakon toga, uz galamu i psovku, bocom pića razbili su zadnje bočno desno staklo na vozilu marke Passat.

“Zatim su se uputili u pravcu štale ispred koje se nalazila osoba Z. Đ. rođen 1972. godine u Tomislavgradu. Vidjevši da mu upućuju pogrdne psovke i upućuju se prema njemu, Z. Đ. zatvorio u štalu. Potom su navedeni uzeli komad drveta te razbili prednje vjetrobransko staklo na teretnom motornom vozilu marke Mercedes vlasništvo Z.Đ., koje je bilo parkirano uz samu štalu”, dodaju iz MUP-a. 

Kad se okuplio više mještana sela Omerovići, nepoznate osobe koje su izazvale incident udaljile su se u pravcu magistralnog puta Tomislavgrad – Posušje, da bi prije izlaska na magistralni put staklenom bocom jedan od njih razbio prozorsko staklo na prizemlju porodične kuće A.R., rođen 1951 godine u Omerovićima. Počinitelji ovih krivičnih djela su se zatim udaljili u pravcu Posušja. 

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top