Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Duraković: Uspjeli smo se okupiti na jednom mjestu u Srebrenici, ovo je prekretnica za regiju

Duraković: Uspjeli smo se okupiti na jednom mjestu u Srebrenici, ovo je prekretnica za regiju

Učesnici jučerašnje konferencije u Srebrenici čak ni na pauzama nisu govorili o negativnim temama, što je dokaz mogućeg zajedništva, istakao je Duraković
  Srebrenica, grad koji se nakon rata uglavnom veže uz simbole genocida, danas je pokazao kako na jednom mjestu može biti ključni faktor pozitivne prekretnice u regionu, okupljajući brojne državnike i zvaničnike na investiciono-razvojnoj konferenciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je danas izjavio načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković nakon završetka prvog dana konferencije koja se nastavlja i sutra. Govoreći kao domaćin, Duraković je kazao kako je pozitivno iznenađen odzivom i brojem današnjih učesnika.

“Sve smo šokirali da smo uspjeli u ovih nekoliko proteklih mjeseci da, prije svega, razgovaramo sa svima pojedinačno kako bismo obezbijedili da se svi ovdje okupimo na jednom mjestu. Mislim da je to lični odnos, posebno s premijerom Srbije i dešavanjima iz jula, ostao je neki kontakt, ljudski. Imate dobre odnose s predsjednikom Republike Srpske, premijerkom Cvijanović također. Kao što je Bosić prihvatio moj poziv da bude ovdje, Ivanić također. To je spona i miks svih međuetničkih i međupolitičkih podjela koje su trenutno aktuelne u BiH”, kazao je Duraković.

Učesnici današnje konferencije u Srebrenici čak ni na pauzama nisu govorili o negativnim temama, što je dokaz mogućeg zajedništva, istakao je Duraković.

“Poruka je da Srebrenica ipak može da okupi, ujedini u svrhu slanja nove poruke iz Srebrenice zbog prošlosti. Da zbog te prošlosti svi želimo raditi na dobrim stvarima. Premijer Srbije je prednjačio u najavama koje, iskreno, nisam očekivao. Očekivao sam da će podržati recimo projekat. To govori o državniku koji nekako želi biti pragmatičan i to i bude. Za nas je ovo preokret i prekretnica generalno za region, ne samo za Srebrenicu”, kazao je Duraković.

Prvi dan konferencije u Srebrenici prošao je u znaku obilaska Memorijalnog centra Potočari državnika iz BiH i regije, među kojima: predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i drugi.

Tokom konferencije, Vučić je istakao kako je srbijanska vlada za Srebrenicu izdvojila 10 miliona KM. Dodik je kazao kako će RS za Srebrenicu u naredne dvije godine izdvojili tri miliona KM. Poručeno je i kako je Srebrenica posebna za BiH i cijeli region te kako će se investiranjem u tu bh. općinu otvoriti novo poglavlje u životu Srebreničana, javlja Anadolu Agency (AA).

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top