Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Duraković: Milion eura od Saudijskog fonda u ovakvom vremenu je velika donacija za Srebrenicu

Duraković: Milion eura od Saudijskog fonda u ovakvom vremenu je velika donacija za Srebrenicu

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je nakon današnjeg potpisivanja dva memoranduma o razumijevanju između Ministarsva finansija i trezora BiH i Saudijskog fonda za razvoj kazao da su ove aktivnost rezultat dugogodišnje saradnje s ambasadom Saudijske Arabije u BiH

Donacija od milion eura, koju je za Opštinu Srebrenica osigurao Saudijski fond za razvoj, u ovakvom vremenu je velika donacija koja će biti korištena za izgradnju kuća za mlade bračne parove te za poljoprivredni razvoj, ocijenio je načelnik te opšine Ćamil Duraković, javlja Anadolu Agency (AA)

Duraković je nakon današnjeg potpisivanja dva memoranduma o razumijevanju između Ministarsva finansija i trezora BiH i Saudijskog fonda za razvoj kazao da su ove aktivnost rezultat dugogodišnje saradnje s ambasadom Saudijske Arabije u BiH.

“Prije dvije godine na našu inicijativu ambasada Sudijske Arabije je proslijedila dva projekta koje smo mi napravili u Opštini Srebrenica. Tiču se uglavnom izgradnje stambenih jedinica za mlade bračne parove jednim dijelom i poljoprivrednog razvoja koji je jedna od ozbiljnijih grana razvoja naše općine. Evo, hvala Bogu, dvije godine nakon toga, uz pomoć Ministarstva finansija BiH krunisali smo tu saradnju i uvjeren sam da će do implementacije doći vrlo brzo i da ćemo do ove godine već raspisati javne procedure kako bi odabrali te korisnike. U svakom slučaju, milion eura u ovakvom vremenu za Opštinu Srebrenica je velika grant donacija koju ćemo iskoristiti transparentno i usmjeriti onima kojima najviše treba”, kazao je Duraković.

Projekt za obnovu 55 kuća u Srebrenici i nabavku poljoprivredne opreme će implementirati Opština Srebrenica, a provedbu projekta će koordinirati Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske. Očekuje se da će projekat biti završen do 30. juna 2018. godine.

Drugi memorandum u vrijednosti 10 miliona američkih dolara namijenjen je za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta “Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

Moderni kompleks instituta biće namijenjen za naučno istraživački rad u oblasti medicinskih usluga i informacionih sustava. Osim što će se poboljšati sastav i uslovi obrazovanja, u okviru ovog projekta će se otvoriti i prostor zapošljavanja većeg broja naučnih radnika.

“Naš fakultet medicinski je veoma dobro opremljen. Imamo laboratorije, međutim sljedeća faza zahtjeva skupu opremu, još 50-ak naučnih radnika za istraživanje… Imamo 10 miliona dolara i ta sredstva će uglavnom biti izdvojena za opremu i izgradnju. Ovo je možda jedan veliki korak za BiH, jer se po prvi put na jednom mjestu ulaže desetak miliona za oblast medicinske nauke i tehnologije. Nama je to posebno drago”, rekao je Ejup Ganić, osnivač i rektor Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

Dodao je da se sada ta obrazovna institucija može nositi i s drugim univerzitetima u Evropi koji se bave naučnim istraživanjem.

“Odmah ćemo početi sa radom, već imamo projekte, gledamo ostale slične institute koji postoje u svijetu tako da ćemo ovaj novac upotrijebiti na najbolji mogući način. Očekujemo da ćemo za godinu dana završiti ključne postavke. U sljedećoj godini će pristizati kadar i oprema, tako da će to u funkciji biti za nešto manje od dvije godine”, zaključio je Ganić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top