Vijesti iz svijetaVijesti iz zemlje

Đukanović primio Majke Srebrenice: Suočavanje sa istinom i odgovornošću jedini put u budućnost

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“, poznatije kao Majke Srebrenice koje borave u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predstavnice udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe“, poznatije kao Majke Srebrenice koje borave u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je iskazao veliko poštovanje i punu podršku za aktivnosti ove organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

“On je naglasio da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta, i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nijesu ponijeli nauk iz prošlosti. Predsjednik je istakao da se svijest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi nas ka društvu savremene Evrope još uvijek bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, rekao je Đukanović, i dodao da je ključno “da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi”.

“Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, kazao je da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnosimo prema budućnosti. Predsjednik je zaključio da je Crna Gora bila i biće garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je Đukanoviću za prijem i poruku koju je uputio povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ona je kazala da je njihovo najveće oružje istina, koju su izabrale umjesto suza, mržnje i osvete.

“Da nam ni ponos ni dostojanstveno nisu oduzeti potvrđuje i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom”, kazala je Subašić.

Predstavnice Udruženja zajednički su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini.

“Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, poručile su majke Srebrenice, navodi se u saopštenju.

Predstavnice Udruženja Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, kazale su da im je susret sa Đukanovićem velika čast i čestitale mu na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button