Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Druženje za žene u džematu Vlakovo

Druženje za žene u džematu Vlakovo

U subotu 16.01.2016. iza jacije namaza u džamiji “Ibrahim Bukvić” u Vlakovu, po prvi put je održano predavanje za žene. Predavačica je bila mr. Enisa Gazija-Pajt, a tema “Kur'an kao najsavršenija mu'džiza”.

Prisustvo velikog broja žena iz džemata Vlakovo, te gošći iz džemata Zabrđe pokazuje da je velika potreba za ovakvim vidom predavanja.

Stoga će džemat Vlakovo nastojati da organizira ako Bog da periodična predavanja za žene, kako bi ženama pružili što veću podršku i priliku za boljim razumijevanjem islama i islamskih propisa vezanih za žene.

U prvom dijelu predavanja predavačica je govorila o Kur'anu kao nadnaravnom djelu koje je Allah Uzvišeni preko poslanika Muhammeda a.s. dostavio cijelom čovječanstvu, koliko su muslimani obdareni tom blagodati i koliko blagodati čovjek može zaraditi od Allaha dž.š. učeći Kur'an.
Navodeći vjerodostojne hadise predavačica je pokušala prisutnima istaći vrijednost učenja Kur'ana, njegovog proučavanja i prenošenja znanja drugim ljudima.

U drugom dijelu dat je osvrt na najčešće postavljana pitanja o islamskim propisima za žene, na koje je predavačica dala odgovor. To je pomoglo prisutnim džematlijkama da postave nova pitanja i tako dobiju odgovore.

Predavanje su obogatile učenice medrese izvođenjem ilahija.
Nakon predavanja prisutne džematlijke su ostale na prigodnom druženju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top