Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Druženje u SN Bjelave u povodu Dana Armije RBiH

Druženje u SN Bjelave u povodu Dana Armije RBiH

U prostorijama SN Bjelave sinoć, 12. aprila 2019. godine, upriličeno je druženje studenata sa Naserom Orićem, komandantom Armije Republike BiH te bh. novinarom i publicistom, Avdom Huseinovićem.

Kroz neformalan razgovor smanjiti predrasude

Radi se o uspješnom projektu kojeg je pokrenulo Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo s ciljem smanjenja predrasuda kroz neformalan razgovor. Do sada su se kroz ovaj projekat sa studentima družili Jovan Divjak, Šemsudin Mehmedović te  prof. dr. Mirsad Hadžikadić.

Mahir Omerović, jedan od organizatora ovih tribina kaže kako je jedan od ciljeva, svakako, i omogućiti studentima da dobiju odgovor na pitanja koja su od krucijalne važnosti za budućnost mladih u BiH.

“Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo kroz ovakve i slične aktivnosti nastoji studentima približiti trenutno polItičko stanje u BiH  kroz interaktivna druženja sa poznatim ličnositima sa političke scene, ali i sa svima onima koji su na neki drugi način značajni za našu zemlju. Cilj nam je omogućiti studentima da bez ikakvih posrednika, direktno, razgovaraju o svemu onome što ih zanima, bez uplitanja bila kakvih vanjskih utjecaja. Naročito ovdje mislim na medije, gdje se stvari često prikazuju ne onakvima kakve one zaista jesu.”

Sistemski se vrlo malo radi

Iako mediji nastoje prikazati sliku nezainteresovanosti mladih kako za političko stanje u našoj zemlji tako i za nemile događaje u historiji našeg naroda, Avdo Huseinović tvrdi kako je zainteresovanost mladih itekako velika.

“Iako se čini da nije veliki interes, ja svjedočim da jeste. Moji filmovi su doživjeli posebnu popularnost, naročito kod omladine. Treba raditi sa omladinom. Koliko god mi njih potcjenjivali misleći da su nezainteresovani ja vidim potpuno drugačiju sliku. Imam kćerku koja završava srednju školu I ona me nekad baš iznenadi  sa svojim konstatacijama za neke historijske događaje. Međutim, sistemski se vrlo malo radi, ali vidim da se polahko probija i ta putanja tako da bi se moglo očekivati da jednoga dana u nastavnom planu bude prostora i za to.“

Trenutno je, kako kaže, u završnoj fazi i snimanje filma koji govori o prvoj ratnoj školi u Sarajevu, namijenjen mladima uzrasta osnovnog I srednjeg obrazovanja.

Dobitnik „Plakete Kantona Sarajevo“

Napominjemo da je Avdo Huseinović do sada napisao nekoliko knjiga te snimio veliki broj dokumentarnih filmova čija se tematika temelji na zločinima počinjenim nad bosanskohercegovačkim  narodom, naročito u bliskoj prošlosti. 2015. godine primio je  „Plaketu Kantona Sarajevo“ kao najviše javno priznanje ovog kantona, za izuzetan doprinos u skupljanju i publikovnju dokumentarističke građe vezane za svijetlu borbu bosanskohercegovačkih građana u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godne.  Naravno, tu nije stao.

“Trenutno radimo jedan veliki projekat. Riječ je o relevantnoj dokumenatciji, o dokazima agresije Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu. To je jedan od projekata koji je iznimno bitan I nadamo se da ćemo ga do iduće godine uspjeti završiti.“

Utjecaj medija je vrlo značajan

I sam tvrdi da mediji igraju značajnu ulogu u stvaranju mišljenja i stavova našeg naroda. Međutim, naglašava da je medijska propaganda vrlo opasna i da bismo trebali biti vrlo oprezni kada upijamo informacije koje do nas dolaze putem raznih  portala i novina, naročito kada su upitanju teme vezane za rat ’92-’95.

“Tu moramo napraviti jednu klasifikaciju. Utjecaj srpskih i srbijanskih medija je ogroman. Posebno onaj negativni, neprofesionalni, tendeciozni pristup srbijanaskih medija koji traje decenijama, malo splasne i onda se u momentu aktivira, posebno kada krenu priče o optužnicama; tada dobije na intenzitetu. Što se tiče naših medija, imamo medije za koje definitivno možemo smatrati da su bili na strani pravde i koji su imali tu neku svoju patriotsku ulogu. Srbijanska propaganda je ubojitija, jača, ona je preaktivna i traje u kontinuitetu tako da je dio ljudi, definitivno pao pod utjecaj.”

U svojoj poruci mladima naglasio je da je obrazovanje najbolje oružje kojim se mogu boriti za bolju i sigurniju budućnost. „Obrazovanje, kućno vaspitanje, moralni principi bistvovanja u životu su ključni. Kada to imate, ne stidite se sebe, ne želite biti nešto što niste. Potrebno je konstantno pričati i podsjećati mlade na historiju našeg naroda…”

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top