Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Drage kolege i kolegice, čestitam Vam Svjetski dan učitelja!

Drage kolege i kolegice, čestitam Vam Svjetski dan učitelja!

dan-ucitelja

Svakog 5. oktobra, u preko 100. zemalja širom svijeta, obilježava se Svjetski dan učitelja. Ovaj praznik prosvjetnih radnika jedinstvena je prilika da se ukaže na značaj i važnost učitelja, nastavnika i profesora, te na samu ulogu istih u široj društvenoj zajednici.

Uistinu je časno biti prosvjetni radnik. Onaj ko posao učitelja i nastavnika radi s ljubavlju zna da nema ništa plemenitije od ove aktivnosti. Prenositi svoja znanja i životna iskustva na djecu kao nevina i neiskvarena ljudska bića, te ih kao takve učiti životu i onome što će im sutra koristiti u budućnosti, zaista je velika i značajna stvar.

Svaki učitelj treba da bude svjestan veličine ovog posla, ali i odgovornosti koju on sa sobom nosi. Učitelj je čovjek koji u svakom momentu treba da zrači duhom vedrine, ljubavi, pažnje, ljubaznosti i povjerenja.

Učitelj je onaj koji vas, uz vaše roditelje, uči životu. Uči vas onom što će biti vaša svakodnevnica sutra. Osobine i odgoj koji nam u našoj ranoj mladosti daruju naši roditelji i naši učitelji, mi sa sobom nosimo cijeli svoj život.

Poslanik Muhammed, a.s., je bio najplemenitiji i najčestitiji učitelj, na kojeg se u svom radu svi prosvjetni radnici mogu i trebaju ugledati.

Njegovi učenici (ashabi) prenose da je uvijek bio veseo, nasmijan i blag prema njima. Ljubaznost koja ga je krasila osvajala je srca njegovih učenika (ashaba), i oni su lekcije života koje su sa njim učili i usvajali, trajno memorisali i sa sobom nosili cijeli svoj život.

Obrazovne internacionale i njihove članice diljem svijeta doprinijele su da se ovaj dan obilježava kao poseban i da se časnom poslu učitelja i nastavnika, na ovaj dan, uistinu oda i zasluženo priznanje.

Dragi naši učitelji i nastavnici, drage kolege, sretan nam Svjetski dan učitelja, uz želju da nam on bude poticaj da svoj posao radimo još odgovornije, veselije i dostojanstvenije.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top