Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dr. Zuhdija Adilović: Islam nije samo teorija

Dr. Zuhdija Adilović: Islam nije samo teorija

U okviru manifestacije "Selam, ya Resulallah" prof.dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamsko pedagoškog fakulteta u Zenici, večeras je u Domu oružanih snaga BiH održao četvrto predavanje o Muhammedu a.s. na temu „Holistički pristup razumijevanju sunneta".

"Stanje muslimana danas u svijetu i kod nas najzornije govori o činjenici da smo u situaciji da temeljito preispitamo svoj odnos prema sunnetu Poslanika a.s. i naše razumijevanje sunneta općenito", kazao je u izjavi za Fenu, dekan prof.dr. Zuhdija Adilović.

Prema njegovom dubokom uvjerenju, sunnet nije samo u ibadetu, nego je sunnet stil života, koji predstavlja najbolju orijentaciju, pogotovu u ovim vremenima prepunim iskušenjima.

Profesor Adilović se u svom predavanju osvrnuo na trenutno stanje u svijetu i posebno, kod muslimana te kazao kako „muslimani današnjice treba da dobro preispitaju svoje razumijevanje islama i sunneta Božijeg poslanika a.s. iz razloga što stanje u kome se danas nalazimo najbolje potvrđuje da nešto nije u redu“.

"Problem je u našem u shvatanju, našem odnosu prema našoj vjeri. Iz tog koncepta proizilaze naši svakodnevni problemi. Zar je moguće da se mogu dva alima međusobno optuživati? Pogrešno smo shvatili islam, sveli smo ga na obredoslovlje, a to nikad u islamu nije bilo. Islam je sveobuhvatan koncept života i smrti zajedno", ističe prof. Adilović.

Pojašnjava da koju god temu i problem tretiramo samo iz ugla ovoga svijeta, sigurno je da ćemo izaći sa pogrešnim zaključcima i nećemo do kraja razumjeti stanje.

Naglašava da ono što se danas dešava u svijetu, ratovi, stradanja, nepravde, teško je objasniti, naći logiku. Ali ako gledamo iz ugla ovoga i onoga svijeta zajedno, onda stvari poprimaju drugačiji oblik, ili tok razmišljanja i postoje validni odgovori na sve te nerješive čvorove.

Tako je i sa sunnetom Poslanika a.s. dokle god se god muslimani prepiru oko toga da li je to pritvrđeni sunnet ili nije, dokle oko obreda, ibadeta, a nismo u situaciji da prakticiramo sunnet Poslanika u svim segmentima života.

Naveo je primjer ishrane, jer, kako kaže prof. Adilović, zdravlje se osigurava preventivom zdrave ishrane, a tome nas je Poslanik a.s. učio, potom, fizička aktivnost koja je obaveza kao i namaz, biti fizički aktivan za zdravlje, a također i međuljudski odnosi, kultura stanovanja, "to je najbolje riješeno u islamu, mi sve to ne upražnjavamo nego u praktičnom životu slijedimo neke druge modele".

"Poruka je da muslimani više otvaraju Kur’an i hadis Poslanika a.s. nego što gledaju TV, internet. Islam je širokogrud, nije samo teorija. Islam je najidealniji i ujedno najrealniji koncept za ispravan život na ovom svijetu", rekao je prof.dr. Zuhdija Adilović.

Fena

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top