Vi ste ovdje
Home > Magazin > Video > Dr. Zalihić o korona virusu: Simptomi, zaštita i pravila ponašanja

Dr. Zalihić o korona virusu: Simptomi, zaštita i pravila ponašanja

Simptomi korona virusa su najčešće kratkoća daha, suhi kašalj i povišena temperatura koja može ali ne mora biti prisutna – rekao je dr. Adem Zalihić, direktor hitne pomoći Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

U razgovoru sa novinarom Nedžadom Abdićem u programu Radija BIR pojasnio je kako se zaštititi i kako postupati u kontaktu sa potencijalno zaraženim licima. Upozorio je da je važno obratiti pažnju na izvore svih informacija, uključujući i one o zaštiti, a koje je moguće naći na internetu.

Zakon je propisao i krivičnu odgovornost za širenje zaraze

Globalni problem pojave virusa korona zahtijeva ozbiljan i studiozan pristup a bilo kakav oblik panike je štetan, upozorava dr. Zalihić. Kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva KS prati svjetska i regionalna kretanja epidemije i donosi vrlo precizne savjete i preporuke, a od juče i naredbe.

Ono što je najvažnije je shvatiti da korona virus, odnosno SARS-CoV-2, može isključivo doći kontaktom sa već zaraženom osobom, navodi dr. Zalihić. Zato je važno pridržavati se zakona i objavljenih uputa.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svaki građanin je krivično odgovoran i mora se pridržavati smjernica i preporuka zvaničnih institucija, upozorava dr. Zalihić.

– Evo recimo, ako je čovjek bio u kriznom području u Italiji i nije se javio pa proširi infekciju korona virusom, on je krivično odgovoran za šta je predviđena kazna zatvora od godinu dana – pojašnjava dr. Zalihić.

– Važno je da se prijavite i dobićete smjernice kako da postupate. Ni u kom slučaju ne treba ići u zdravstvene ustanove ili mjesta većih okupljanja ako imate navedene simptome. Treća vrlo važna stvar je higijena, lična i radnih površina.

Virusom se može zaraziti bliskim kontaktom prilikom govora i udisanjem izbačenog virusa iz usta zaražene osobe. Udaljenost od oko jednog metra je dovoljna da se zaštitimo. Diranjem na isti način kontaminiranih površina te prenošenjem do svojih usta ili nosa moguće je unijeti virus u svoje tijelo – navodi dr. Zalihić u programu Radija BIR.

Cijelu emisiju “O tome se priča” poslušajte na Facebook stranici. Napominjemo da je emisija emitovana uživo, prije odluke o obustavljanju nastave u školama.

ss

Preporod.info

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top