Vijesti iz zemlje

Donacija vrijedna više od milion KM: Zemaljski muzej BiH uskoro u novom ruhu

U prostorijama Zemaljskog muzeja BiH danas je prezentiran projekat “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, čiji je cilj podrška obnovi Zemaljskog muzeja kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju  U prostorijama Zemaljskog muzeja BiH danas je prezentiran projekat “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, čiji je cilj podrška obnovi Zemaljskog muzeja kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju, javlja Anadolu Agency.

Projekat implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a sredstva u iznosu od 625.000 dolara donirao je Cultural Heritage Center američkog State Departmenta preko Fonda američkih ambasadora za zaštitu naslijeđa.

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika istakli su da je ovaj projekat rehabilitacije od izuzetnog značaja, ne samo za identitet grada Sarajeva nego i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu.

Mirela Mulalić Handan, pomoćnica izvršnog dužnosnika za naslijeđe u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, objasnila je da će se projektne aktivnosti provoditi u fazama u trajanju od tri godine, a glavne aktivnosti projekta su: preventivna konzervacija, koja će se provoditi u dvije faze, restauracija krovova na zgradama u kojima su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, restauracija zidnih stropnih slika u Odjeljenju za prahistoriju i djelimična restauracija stolarije.

“Prošla godina je bila pripremna faza. U ovoj, 2016, planirana implementacija dijela, a na preventivnoj konzervaciji i kompleksa Muzeja koja podrazumijeva osiguranje uvjeta sigurnosti kompleksa te aktivnosti u vezi sa restauracijom krovova na zgradama gdje su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, kao i restauraciju betonske balustradne ograde kompleksa“, pojasnila je Handan.

Istakla je da su kolekcije koje čuva Zemaljski muzej svjedočanstvo kulturnog identiteta svih naroda u BiH.

“Činjenica da je projekat odobren iz velikog programa Fonda američkih ambasadora za kulturno naslijeđe govori i o prepoznavanju značaja Zemaljskog muzeja kao svjetskog naslijeđa”, kazala je Handan.

Stefanie Altman-Winans, šefica Ureda za odnose s javnošću američke ambasade u BiH, istakla da je u ime ambasadorice SAD u Sarajevu i cjelokupnog tima američke ambasade izrazila je podršku Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, za njihov trud i doprinos u zaštiti spomenika koji su od vitalnog značaja za BiH.

“Očuvanje spomenika u BiH, koji pripadaju svim žiteljima, veoma je važno za očuvanje kulturne historije u cijeloj državi”, poručila je Altman-Winans i naglasila da Ambasada SAD u BiH i u budućnosti ostaje ustrajna u pomaganju ovakvih i sličnih projekata.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, kazao je da je ovo veliki korak za Muzej i najveća finansijska podrška koju je ova institucija dobila.

“Što se tiče Zemljaskog muzeja, ovo je zaista najveća finansijska pomoć koji smo dobili i pomoću koje će se izvršiti građevinski radovi koji će nam omogućiti da radimo na postavci najvažnije izložbe koju ovaj Muzej ima, a to je izložba ‘BiH-prahistorijsko doba’. Više od milion konvertibilnih maraka je veliki novac, ali to predstavlja samo 30. dio novca koji je potreban da se obezbijedi za Muzej i za građevinske radove“, istakao je Sijarić.

Naglasio je da donacije SAD-a i drugih zemalja ne opravdavaju organe vlasti, političare i ostale u BiH da smatraju da je stvar riješena i pozvao sve da se aktivno uključe u rješavanje problema koji se, kako je kazao, ne trebaju rješavati od strane stranih ambasada i pojedinaca.

“Stvar nije riješena ni blizu. Naravno, ovo je vrlo bitan korak. Prije nekoliko dana smo imali otvaranje Konzervacijskog centra, a danas se prokreće ovaj projekat, a to nije izgovor za naše organe vlasti, političare i nas koji radimo u kulturi da mislimo da je slučajno neki problem riješen. Iskreno se nadam da će ovo biti signal svima onima koji čekaju da neko drugi nešto uradi i koji prebaciju odgovornost, da se aktivno uključe u rješavanje problema, a ne da se rješava na nivou stranih ambasada i jednog ili dva pojedinca u BiH“, poručio je Sijarić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button