Književni kutakU Fokusu

Domovina je naše zajedničko dobro

Islam kao vjera koja protežira osobine odgovornosti, vjernosti, poštovanja i dosljednosti, potiče pripadnike muslimanske zajednice, da, bez obzira odakle dolazili, budu odani zemlji u kojoj žive, da je istinski vole, te da poštuju njen dignitet i sve ono što im život u toj zemlji pruža.

Svaki musliman koji poštuje postulate svoje vjere, u svojim svakodnevnim aktivnostima, poziva na mir, pravdu, poštenje, jednakost i međusobnu ljubav i toleranciju.

Musliman svojim lijepim i odgovornim ponašanjem, bez puno priče, praktično pokazuje kako se treba vladati i ponašati u svim životnim situacijama. Vjernik musliman je blag, fleksibilan, tolerantan i pun razumijevanja, i prema drugom i prema drugačijem.

Domovina je naše zajedničko dobro koje dijelimo sa ostalim sugrađanima. Trebamo, zajedničkim snagama, raditi na njenom jačanju i kvalitetu života u njoj.

Šireći dobro i radeći na korisnim društvenim projektima radimo za opću dobrobit zajednice zbog čega ćemo, kao vjernici, od strane Gospodara, biti mnogostruko nagrađeni.

Stoga, ne očekujmo neke posebne društvene počasti ili društvena priznanja.

Radimo i širimo dobre i korisne stvari, a plod svoga truda i zalaganja vidjećemo na Sudnjem danu, onda kada nam to bude i najpotrebnije.

Volimo svoju domovinu i radimo na njenom jačanju. Svačiji trud je bitan i značajan i nikada se ne smije potcijeniti.

Mi kao građani naše lijepe Bosne iskazujemo svoju ljubav prema njoj i radimo na afirmaciji dobra u njoj.

Za kraj ovog kratkog napisa, svim našim sugrađanima ponosnim na svoju domovinu, od srca čestitamo DAN DRŽAVNOSTI moleći Boga da čuva ovu našu Bosnu i da nam u njoj podari obilje ljubavi, zdravlja i životne sreće, te mira i međusobnog razumijevanja.

Piše: Admir Iković

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button