Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo obilježio 117. godišnjicu postojanja

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo obilježio 117. godišnjicu postojanja

 

KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo” upriličio je danas prigodnu manifestaciju povodom obilježavanja 117.godišnjice svog  postojanja i rada. Mališani ove  ustanove za brojne goste otpjevali su himnu Doma te su izveli bogat kulturno-zabavni program.

“Trenutno imamo 91 dijete, svih uzrasta. Jedno je odjeljenje najmlađih do tri godine, potom odjeljenje djece predškolskog uzrasta, te djeca mlađeg i starijeg školskog uzrasta. Među njima je  20 srednjoškolaca, a ove godine troje djece je upisalo i fakultet”, naveo je ovom prilikom direktor Doma  Saudin Đurđević naglašavajući da je prioritet njihovo dalje školovanje i osposobljavanje za samostalan život.

Podsjetio je na neke od značajnijih aktivnosti  za ovu ustanovu koje su realizovane u protekloj godini, među kojima  su utopljavanje objekta Doma, projekt  “Sarajevo ljubavi moja” sa likovnim  radionicama, kao i organizacije  ljetovanja, zimovanja, škola plivanja te brojnih drugih vannastavnih aktivnosti za mališane.

Ovom prilikom zahvalio je svim donatorima i prijateljima Doma na pomoći u realizaciji tih aktivnosti, a posebnu zahvalnost je uputio Ministarstvu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo koje kontinuirano prati i podržava rad ove ustanove.

Resorna ministrica Amela Dautbegović najavila je da je prioritet Ministarstva u ovoj godini stavljanje u funkciju Kuće za mlade u kojoj će biti nastavljena sistemska briga za štićenike ovog Doma sa navršenih 18 godina života koji žele nastaviti svoje školovanje, kao i za mlade kojima je potrebna podrška u socijalizaciji i osposobljavanju za samostalan život, do njihovih navršenih 27 godina života.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top