Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Dok je umirala u bolničkom krevetu, svog oca je upitala posljednje pitanje: “Oče, zašto plačeš?”

Dok je umirala u bolničkom krevetu, svog oca je upitala posljednje pitanje: “Oče, zašto plačeš?”

Hrabra učenica pretrpjela je srčani udar usljed bolesti koju doktori nisu otkrili na vrijeme, navodi bolnički izvor. Ona je poslana kući iz bolnice u kojoj su rekli da je vjerovatno u pitanju samo virus. Ali nakon dva dana ponovo je hitno dovezena u bolnicu jer se njeno stanje naglo pogoršalo. Ispostavilo se da je imala bronhitičnu upalu pluća, te veliku infekciju između plućnog zida i pluća. Dok su je spremali u intenzivnu njegu na odjelu pedijatrije, dali su joj lijek koji bi trebalo da se bori s bakterijskom infekcijom ali je malena pretrpjela srčani udar.

 

Nekoliko trenutaka prije nego će umrijeti, Ward je poljubila svog oca koji je plakao u tom trenutku i upitala ga zašto plače. Pričajući o tome kako su njihovi životi okrenuti naopako nakon smrti male Ward, njen otac i majka Feriha kažu da nikada nisu zamišljali da će se iz bolnice vratiti bez nje. Par koji je živio u Southamptonu, kaže: “Bili smo nevjerovatno mnogo vezani za našu kćerku Ward. Iako je imala samo pet godina, ona je brinula za nas, isto koliko smo i mi brinuli za nju. Voljela je svoje sestre i braću i sve svoje školske prijatelje. Voljela je ići u školu i voljela je svoje učitelje.”

Njeni roditelji kažu da je njihova djevojčica sanjala da postane pedijatar kada odraste.

Ona se čak potrudila da doktorima i sestrama u hitnoj pomoći kaže kako je njen san da postane pedijatar.

Njen otac dodaje u izjavi, da kada su prvi put posjetili A&E, rečeno im je od strane studenta prve godine da će se oporaviti za tri dana.

On kaže: “Doktor je rekao da je to obični osip i da nije zarazno”.

“Rekla mi je da će biti uredu, da će se vratiti u školu te da će biti u društvu druge djece”. Izjavivši da je njena smrt nastala prirodnim putem, gdin. Short kaže da su doktori napravili propust u dijagnozi malene Ward, te da je njeno teško stanje uzrokovano nedostatkom potrebnog tretmana.

On kaže: “Svjesni smo da postoje propusti u mišljenjima pojedinaca, koji da su bili drugačiji malena Ward bi bila sada među živima”

Njena dodatna infekcija je bila u plućima, a da su je doktori previdjeli prvi put, mogla je itekako biti povezana sa njenom brzom smrću.

Gdin Short kaže: “Glavni problem u ovom slučaju je to što je ovaj problem prepoznat kasno”

“Možda bi bilo drugačije da je odmah prebačena na intenzivni odjel pedijatrije i da je prije liječena – ali eto mislim da to ne znamo, I nikada nećemo saznati.”

Bolnički izvor je rekao kako je u toku istrage koju je provela bolnica Southamptom a u kojoj se zaključilo da je bilo propusta u liječenju Ward. Rečeno je da doktori nisu ozbiljno shvatili opasnost njenog stanja u posljednjim satima njenog života, rečeno je na sudu.

 

Prilažući dokaze, pedijatar konsultant Dr. Jason Barling je upitan da li je moguće da je ona već imala upalu pluća kada je primljena prije tri dana u bolnicu priznao je da ne zna, rekao je da je moglo biti prisutno tada, ali isto tako je moglo da se pojavi 24 h poslije posjete bolnici.

 

Dr.Barling je dodao da otkako je Ward umrla pokrenuto je održavanje sastanaka o educiranju medicinara i doktora kako da prepoznaju simptome sepse kod djece kada se pojave u bolnici.

Juliet Pearce, menadžer za sigurnost pacijenata na Univerzitetskoj bolnici u Sauthamptonu NHS fondacije dodaje: “Naše misli i molitve su s porodicom Ward u ovim veoma teškim trenucima za njih.”

Bolnički izvor je dodao “Ward je bila tretirana pravilno u našem hitnom odjelu te događaji koji su prethodili njenoj smrti, iako veoma tužni i stresni, nisu mogli biti predviđeni. Nadamo se da će odjel mrtvozornika pomoći da damo porodici bolje razumjevanje težine stanja koje je bilo te im nudimo našu punu podršku zbog bola i gubitka s kojim se suočavaju.

 

Izvor: dailymail.co.uk

Za Akos.bA prevela: Emina Suljević

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top