Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Dojenje: Idealna prevencija raka dojke, dijabetesa i srčanih oboljenja

Dojenje: Idealna prevencija raka dojke, dijabetesa i srčanih oboljenja

Protekla istraživanja su pokazala da dojilje imaju bolje kardiovaskularno zdravlje i smanjen rizik od dobijanja raka dojke i jajnika, dijabetesa tipa 2 i reumatoidnog artritisa.

Međutim, dvije nove studije objavljene u novembru 2015. su dodatno potvrdile zdravstvene koristi dojenja za žensko zdravlje.

Jedna studija, publikovana u naučnom magazinu „Annals of Oncology“ (Anali onkologije), je otkrila da dojenje znatno smanjuje rizik od dobijanja zloćudnih oblika raka dojke. Druga studija, publikovana u „Annals of Internal Medicine“ (Anali interne medicine) je pokazala da dojenje uravnotežuje metabolizam žena nakon porođaja, pomažući ženama oboljelim od gestacijskog dijabetesa (dijabetesa u trudnoći) da izbjegnu opasnost od dobijanja trajnog oblika šećerne bolesti.  

„Mliječne žlijezde nikad ne sazriju niti budu u stanju da izvrše svoju funkciju, a to je lučenje mlijeka, sve dok ne prođu kroz period pune trudnoće.“, pojašnjava dr. Marisa Weiss, autorica jedne od studija. „Dojenje prisiljava dojke da konačno sazriju i obave svoj posao, proizvedu mlijeko, i da obavljaju svoju dužnost svaki dan i svaku noć, bez ljenčarenja.“

Posljednji izvještaj o zdravstvenim koristima dojenja na rak dojke je uključio analizu desetina studija koje su uključivale više od 40 000 žena oboljelih od karcinoma dojke. Studija je pokazala da dojenje za 20% smanjuje rizik od zloćudnih tumora dojke.

Fiziološke koristi dojenja se protežu i na druge bolesti.

Istraživači su ispitivali 959 žena koje su tokom trudnoće dobile gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći). Ispitanice su nakon porođaja praćene dvije godine. Od ukupnog broja, 113 žena (12%) je na kraju dobilo dijatebes tipa 2. Međutim, majke koje su dojile djecu su taj rizik smanjile za 50%, a taj procenat je rastao što su one duže dojile, a manje koristile vještačku hranu.

Pojedini naučnici su stoga dojenje nazvali „četvrtim tromjesečjem“ trudnoće, jer ono kompletira reproduktivni ciklus, vraćajući ženskom tijelu ono što je izgubljeno tokom proteklih mjeseci, poput zdravog metabolizma.

Izvor: MBG

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top