Vijesti iz zemlje

Dodjelom nagrada i projekcijom završeno drugo izdanje AJB DOC Film Festivala

Dodjelom nagrada i projekcijom dokumentarnog filma ”Kuća Mala Zvijezde”, završeno je drugo izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), javlja Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji su dodijeljene tri nagrade: nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala, o kojoj je odlučivao međunarodni žiri od pet članova, nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj je odlučivao Programski odjel Al Jazeere Balkans, te nagrada publike, za koju su se borili svi filmovi prikazani na Festivalu.

Ceremonija dodjele nagrada počela je videopregledom drugog AJB DOC Film Festivala, utiscima gostiju i autora, nakon čega se prisutnima obratio direktor Festivala Edhem Fočo, koji je objasnio do kakvih je promjena dovelo drugo izdanje AJB DOC-a.

Prva nagrada, koju je uručio Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, bila je Nagrada publike, a dodijeljena je filmu “Nevjerovatno putovanje” autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea.

Uslijedilo je proglašenje Nagrade programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić. Oni su odlučili nagradu dodijeliti filmu “Žudnja za povratkom” Katrine W. Kjaer.

Članovi međunarodnog žirija, priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi iz Al Jazeera Documentary Channela odlučivali su o Nagradi za najbolji film takmičarske selekcije.

Prije dodjele glavne nagrade Internacionalni žiri odlučio je dati Specijalno priznanje filmu ”Put patriotizma“ režiserke Caroline Troedsson.

Nagrada žirija za najbolji film pripala je filmu ”Za Samu“, autorice Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa, a za sve članove ta odluka, kako su kazali, bila je nedvojbena.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada čast da zatvori AJB DOC pripala je filmu ”Kuća Male Zvijezde“ autorice Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu.

Uz drugo izdanje AJB DOC Film Festivala održani su i trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Također, održana je i prezentacija režiserke Rawan Damen Ambasador Palestine.

Drugo izdanje međunarodnog Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održano je u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019. Tokom pet dana trajanja AJB DOC Film Festivala publika je imala priliku vidjeti 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.

Svi prikazani filmovi objedinjeni su sloganom AJB DOC-a “Promjena/Change”, čime se želi ukazati na težnju i potrebu za promjenom, koja se dešava i neophodna je pojedincu i društvu, tehnologiji isto koliko i okruženju.

Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, prije ceremonije dodjele nagrada kazao je kako je sretan što su na ovogodišnjem festivalu prikazani izvanredni filmovi, a i publika je bila prekrasna.

”Nevjerovatan je broj ljudi koji je posjetio ovaj festival. U gradu ima interesa za ovakve stvari i nadamo se da nastavljamo još jače i bolje”, rekao je Đođić.

Dodao je kako su mnogo naučili iz prve godine i postali profesionalniji.

”Mislim da po svemu, treba još rezimirati rezlutate, ali da je prvi festival drugim nadmašen“, rekao je Đođić.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, rekao je kako su na ovogodišnjem festivalu, sale bile pune, a publika i gosti zadovoljni.

”Filmovi su bili fantastični. To je moje subjektivno mišljenje, ali to isto mišljenje sam čuo i od žirija, ali i gostiju i autora. Svi su oduševljeni”, rekao je Fočo.

Dodao je kako se osjeća da ovaj festival postaje nešto ozbiljnije nego što su mogli očekivati.

Fočo je pojasnio kako je bilo mnogo filmova na koje je publika emotivno reagirala, ali su i saznali mnoge stvari.

”Nevjerovatna je selekcija. Ne govorim samo o takmičarskoj”, rekao je Fočo.

Dodao je kako je grad Sarajevo mali grad, ali bori se u svojoj kulturnoj sferi.

”Imamo najveći i najutjecajniji festival filma u regiji. Sarajevo Film Festival je međunarodna institucija. Sada polako postajemo jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma“, dodao je Fočo.

Podsjetio je kako se u gradu organizira niz kulturnih manifestacija koje su dobro posjećene.

”Mislim da imamo veliki potencijal. Bez obzira što je mali grad, Sarajevo se možda može obilježiti u tome da bude mnogo veći festivalski grad nego što je glavni grad jedne države”, rekao je Fočo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button