Vijesti iz zemlje

Dodjela priznanja Lafciogluu narušila bi odnose naroda BiH i Turske

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, u vezi sa opozivom odluke o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Aliju Lafcioglu iz Bosna Sema obrazovnih institucija, povezanih s terorističkom organizacijom FETO, izjavio je kako bi usvajanje takve odluke narušilo odnose naroda BiH i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je razmatralo zahtjev gradonačelnika Ive Komšića te opozvalo ranije donešenu odluku o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Aliju Lafciogluu iz Bosna Sema obrazovnih institucija, povezanih sa Fettulahci (FETO) terorističkom organizacijom.

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je prisustvovao sjednici, prokomentarisao je opoziv odluke podsjetivši da se škole kojima Lafcioglu pripada povezuju sa “određenim aktivnostima u Turskoj” te da vijećnici koji su bili protiv opoziva odluke trebaju da daju odgovor građanima Sarajeva šta bi se desilo da je jedna ovakva odluka prošla.

“Gradonačelnik je tražio preispitivanje odluke na bazi informacija i činjenica koje imamo. Gradski vijećnici su odlučili da se takva odluka treba preispitati. Čestitam vijećnicima koji su glasati za, svi drugi koji nisu glasali, trebaju da daju odgovor građanima Sarajeva šta bi se desilo da je jedna ovakva odluka prošla”, rekao je Skaka.

Na pitanje zašto je važno da je jedna ovakva odluka opozvana, Skaka je odgovorio kako je bitno zbog činjenice da se škole kojima profesor pripada povezuju sa “određenim aktivnostima u Turskoj”, alaudirajući pritom na 15. juli, pokušaj državnog udara za koji je odgovorna teroristička organizacija Fettulahci FETO.

“Mi smo procijenili da bi donošenje takve odluke bilo štetno za dobre odnose Grada Sarajeva sa pobratimljenim gradovima u Turskoj, još bitnije narušilo bi dobre odnose naroda dvije zemlje”, rekao je Skaka, te dodao kako će komisija Gradskom vijeću naknadno predložiti ime novog kandidata za nagradu.

Dodao je kako je Grad Sarajevo dobio više dopisa u vezi sa Bosna Sema institucijama kada su u pitanju posljednja dešavanja u Republici Turskoj.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 26. oktobra donijelo odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, kao i Nagrade “Graham Bamford”, a Plaketa Grada Sarajeva, prema toj odluci, dodijeljena je Aliju Lafciogluu, profesoru u Bosna Sema obrazovnim institucijama, povezanim s terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO). Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je, dva dana kasnije, predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sulji Agiću zahtjev za preispitivanjem Odluke o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Lafciogluu. Odluka je na današnjoj sjednici opozvana.

Ogranak FETO-a u BiH od 1998. godine, Bosna Sema obrazovne institucije na području ove zemlje djeluju s 15 obrazovnih ustanova, a radi se o četiri ustanove predškolskog tipa, četiri osnovne, pet srednjih škola i jednom univerzitetu. Pored Sarajeva, te obrazovne ustanove djeluju i u Bihaću, Mostaru, Zenici i Tuzli. Lafcioglu, kome je prema ranijoj odluci trebala biti dodijeljena plaketa, jedan je od prvih članova te organizacije koji su došli u BiH.

Podsjetimo da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije opozvalo i odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva. Povod za ovakvu odluku je intervju Milana Bandića u kojem je rekao kako bi Bosnu i Hercegovinu trebalo ustrojiti tako da Hrvati dobiju svoj entitet.

Akos.ba

Povezani članci