Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dobro se boljim vraća: Nakon samo tri mjeseca izgradnje uručeni ključevi kuće porodici Suljkanović

Dobro se boljim vraća: Nakon samo tri mjeseca izgradnje uručeni ključevi kuće porodici Suljkanović

Predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS i načelnik Općine Doboj Istok Kemal Bratić uručili su ključeve novoizgrađene kuće porodici Suljkanović. Cjelokupna realizacija prikupljanja pomoći i izgradnje kuće za ovu socijalno ugroženu porodicu trajala je tri mjeseca, saopćeno je iz MFS – EMMAUS-a.

Porodica Suljkanović iz Lukavice Rijeke živjela je dugo godina u trošnoj kući, staroj preko 50 godina koja je neuslovna za stanovanje. Uz nešto malo socijalne pomoći, Mirsada je sa sinom Jasminom preživljavala dan za danom bez vode, struje i elementarnih uslova za život. Sin Jasmin je bolestan i nema mogućnost zaposlenja.

Potaknuti ovom teškom životnom pričom, i na zahtjev pojedinaca i predstavnika mjesne zajednice Lukavica Rijeka, MFS-EMMAUS je početkom marta započeo akciju prikupljanja novčanih i materijalnih sredstava za izgradnju nove kuće. Nakon samo tri mjeseca, u toj namjeri se i uspjelo.

Jednu trećinu ukupnih sredstava osigurali su dobri ljudi, privrednici i donatori iz okoline, dok je MFS-EMMAUS osigurao ostale dvije trećine.

„Ovo je veliki dan za mene. Ni sanjao nisam da će mi neko pokucati na vrata i reći da će mi sagraditi novi dom. Urađeno je mnogo više od mojih očekivanja. Prezadovoljan sam i zahvalan do neba MFS-EMMAUS-u i svima koji su nam pomogli“, izjavio je Jasmin Suljkanović.

Izgradnju novog objekta pomoglo je nekoliko lokalnih firmi u građevinskom materijalu, stolariji, sanitariji i novcu kojima se ovim putem zahvaljujemo, a to su: Rial Šped – Klokotnica, Urban BiH – Brijesnica Mala, DMDE – Brijesnica Velika, Trgovir – Gračanica, Zeka Comerc – Gračanica, Škrebo – Klokotnica, Invest gradnja – Gračanica, Trenica Prom – Brijesnica Mala, Bos – Kom Babići, Proker – Gračanica.

Ovakvim i sličnim akcijama testiramo svoju humanost i na kraju dokazujemo da se upornošću i dobrom voljom može učiniti zaista mnogo toga. Ovo je samo još jedan u nizu ostvarenih humanih ciljeva. Težimo ka tome da ih bude još mnogo više u budućnosti jer dobro se boljim vraća, kaže se u saopćenju Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS.

MFS – EMMAUS je u samo dvije godine organizovao izgradnju i rekonstrukciju 69 kuća za one kojima je pomoć bila ili je još uvijek potrebna, od čega 62 kuće koje su oštećene ili razorene za vrijeme majskih poplava prije dvije godine.

Aks.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top