Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Do 2020. previđeno postavljanje podzemnih kontejnera na 80 lokacija širom Kantona Sarajevo

Do 2020. previđeno postavljanje podzemnih kontejnera na 80 lokacija širom Kantona Sarajevo

U BiH se polako čine prvi koraci u efikasnoj i ekološki osvješćenoj komunalnoj infrastrukturi. Kakanj, Sarajevo, Zenica su pioniri u postavljanju prvih podzemnih kontejnera, čime su dali motiv i ostalim općinama da krenu u ovaj projekat.

U septembru ove godine općina Novo Sarajevo je dobila prve podzemne kontejnere. Postavljena su četiri kontejnera za selekciju otpada – staklo, papir i metal i jedan kontejner za ostali otpad. Na toj lokaciji nekad je bilo 8 klasičnih kontejnera zapremine 9.000 litara, a sada ih je 4 sa zapreminom od 3.000 litara.

Kako kaže za eKapiju portparol Rada Mirza Ramić, već kod prvih radova vodili su se i iskustvima u regionu, kako bi izbjegli loše posljedice.

– Dan prije puštanja u rad, naša ekipa je izvela test sa vještačkom kišom kako bi se provjerilo da li propuštaju vodu, što nije bio slučaj – objašnjava Ramić.

Stručnjaci su morali ocijeniti koje lokacije su pogodne, jer se mora uzeti u obzir visinski paramater od 7 metara i 4 metra manevarskog prostora, kao i to da nema podzemnih instalacija.

– Mi smo se odlučili za mehaničke kontejnere, jer imaju zaštitu od rasipanja otpada kada se ubaci, ne postoji maniuplacija otpadom i ne šire se neugodini mirisi – kaže Ramić.

Kao posebno važno ističe da selekcija otpada u ove kontejnere daje mogućnost da se reciklira otpad koji je predviđen za to, jer bi inače bio neupotrebljiv. S obzirom na to da se dnevno u Kantonu Sarajevu odloži 6.000 tona otpada, izuzetno je bitno voditi računa već u primarnoj selekciji otpada, te će zato raditi na podizanju svijesti kod građana.

– Što se tiče održavanja, dužnost općine Novo Sarajevo je da ukloni barijere kako bi vozila za odvoz mogla nesmetano da priđu kontejnerima i da se omogući efikasno pražnjenje. Jedno vozilo već postoji, a očekuje se da će kantonalno ministarstvo nabaviti još jedno.

Prvi podzemni kontejneri u Sarajevu otvaraju se rukom, jer su oni sa nožnim pogonom bili skuplji, te se nije razmišljalo o njihovoj kupovini, kaže Ramić.

Juče je saopćeno da će i općina Stari Grad dobiti ovakve kontejnere i to u Ulici Safvet-bega Bašagića i na Bistriku, po četiri na obje lokacije.

Do 2020. očekuje se da će na 80 lokacija u Kantonu Sarajevo biti postavljeni podzemni kontejneri, a neki će biti polupodzemni.

Iz ovakvih kontejnera ne postoji mogućnost nepropisnog vađenja otpada iz vreće, a nema ni curenja sadržaja.

Kontejneri se brzo i lako montiraju, jednostavno se upotrebljavaju, a imaju mogućnost mjerenja i evidencije količine otpada u kontejneru, te jednostavnost u razvrstavanju otpada.

Izvor:(eKapija)T.B.

Foto:avaz.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top