Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Dnevnik sirijske izbjeglice – drugi dio

Dnevnik sirijske izbjeglice – drugi dio

 4. maj, 2012

Zvukovi bitke se nisu promijenili. Ponekad su u blizini, a ponekad zvuče daleko. U intervalima tokom noći pozadinske buke propuste, ali baš kada nas san napokon obuzme, zaprepasti nas u krevetu daleka eksplozija i probadajući krikovi koji uslijede. Ipak, naš kamp se promijenio. Pridošlice dolaze u kamionima svaki dan, tražeći zaklon i zaštitu koja se nudi na ovoj strani granice. Čuo sam od jednog dječaka da je njegova porodica prokrijumčarena preko granice sa brodom u kutijama za meso. Svi su bili dehidrirani kada su stigli u logor prije zore, a humanitarni radnici ih hrane sa onim što imaju.

Ummi se oporavila, sa Allahovom milošću, što mi je dalo vremena da nastavim svoje dužnosti kao glasnik kampa: prenosim informacije od lidera izbjeglicama ili od majki njihovoj djeci. Veliki prašnjavi komad zemlje koji se nalazi na rubu našeg kampa u blizini ograde od bodljikave žice je igralište za djecu. Trčimo uokolo bos, igramo se igara koje smo se igrali u Siriji, a ponekad nam humanitarni radnici pokažu nove igre.

Za sada je postavljeno oko dvadeset šatora, a dok ovo pišem, radnici pripremaju materijal za još deset novih koje će dopremiti helikopteri. Sutra je petak i vjerojatno će još mnogo više ljudi doći u naš kamp. Žene su gotovo uvijek zauzete pranjem odjeće i pripremom obroka od onoga što su nam dostavili. Sutra očekujemo naše mesne obroke za ovaj mjesec. Pomisao da ćemo jesti barem jedan ukusan obrok nas sve stavlja u dobro raspoloženje.

Muhammed, moj novi najbolji prijatelj, upravo trči prema prema meni iz smjera šatora od starješine, a pretpostavljam da trebam odnijeti neku poruku stanovnicima našeg malog kampa, koji je postao moj drugi dom daleko od onoga na koji sam navikao.

Selam za sada, Abdullah

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top