Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dječiji vrtić u zgradi ŽIŠ-a u Buča Potoku otvorio vrata mališanima

Dječiji vrtić u zgradi ŽIŠ-a u Buča Potoku otvorio vrata mališanima

U zgradi đačkog doma Željezničkog školskog centra u Buča Potoku svečano je otvoren dječiji vrtić,  jedan od najopremljenijih na području općine Novi Grad Sarajevo, koji će biti u sastavu Javne ustanove „Djeca Sarajeva“.

Radi se o prvom vrtiću na prostoru od Zabrđa do Buča Potoka, čijom izgradnjom je osiguran prostor za boravak mališana iz naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Boljakov i Buča Potok, te drugih naselja sa desne strane općine Novi Grad.

Uz prisustvo brojnih gostiju, svečanim presijecanjem vrpce objekat su otvorili vršiteljica dužnosti direktorice JU „Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, a otvaranje je upriličeno uz prigodan zabavno-kulturni program koji su izveli mališani iz novogradskih vrtića.

U vrtiću će boraviti 65 djece uzrasta od šest mjeseci do tri godine, raspoređenih u tri odgojne grupe, a od nove školske godine u ovom vrtiću realizirat će se i obavezni program za djecu pred polazak u školu.

Obzirom da je u ovom dijelu  Novog Grada nedostajao vrtić Općina je uz saglasnost nadležnog Kantonalnog ministarstva adaptirala prostor površine od oko 500 metara kvadratnih i prilagodila ga potrebama vrtića, a u parku ispred objekta izgrađeno je dječije igralište. Za te radove iz prošlogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno je oko 300.000 KM, dok su JU „Djeca Sarajeva“ i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS osigurali potrebni kadar i sredstva za materijalne troškove neophodne za funkcionisanje vrtića.

U ime JU „Djeca Sarajeva“, ustanove koja se bavi ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem, dobrodošlicu u prostorije novog vrtića poželjela je direktorica Čongo. Kazale je da će ovaj dan ostati u sjećanju svih nas, posebno građana MZ “Alipašin Most II“ i okolnih naselja iz razloga što su dobili novi vrtić, mjesto koje daje nadu i pruža sigurnost za budući život.

„Općina Novi Grad je društveno odgovorna Općina koja brine i uvažava raznolikost svakog naselja, Općina koja poštuje potrebe svoje djece i cijeni rad prosvjetnih radnika. Radom i djelima pokazuju  koliko im je stalo do kvalitete života, boravka i obrazovanja naših najmlađih“, rekla je direktorica Čongo, ističući da je stavljen u funkciju vrtić, koji je, kako je kazala,  po standardu, opremljenosti i uređenju okoliša jedan od najljepših, najfunkcionalnijih i najmodernijih  vrtića u sastavu JU „Djeca Sarajeva“.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Semir Efendić, koji je izrazio zadovoljstvo zajedničkom akcijom lokalne zajednice, nadležnog ministarstva, menadžmenta ŽIŠ-a i JU „Djeca Sarajeva“, koja je rezultirala otvaranjem vrtća u dijelu Novog Grada gdje je postojala velika potreba za otvaranjem ustanove za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.

On je najavio da će Općina u saradnji sa JU „Djeca Sarajeva“ i resornim Ministarstvom raditi na tome da se obnovi vrtić „Vjeverica“ na Alipašinom Polju. „Općina je izabrala izvođača radova za prvu fazu realizacije projekta. Iako nedostaje finansijskih sredstava za obnovu cijelog vrtića, nastojat ćemo da uključimo i donatore, da pokušamo zajedničkom akcijom doći do vrtića, koji nam je veoma važan obzirom da na Alipašinom Polju nemamo niti jedan“, rekao je načelnik Efendić.

Na svečanosti upriličenoj povodom otvaranja vrtića obratili su se i ministar obrazovanja, nauke i mladih Elvir Kazazović i Ibro Čebirić, direktor Željezničkog školskog centra, koji su još jednom istakli značaj otvaranja ove odgojno-obrazovne ustanove.

Vrtić je smješten u ulici Safeta Zajke, na pristupačnoj lokaciji, sa puno zelenila i dječijim parkom, te dovoljno parking prostora za roditelje i uposlenike vrtića.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top