Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dječija nedjelja u KS: Druženje mladih s poteškoćama u razvoju i sarajevskih osnovaca

Dječija nedjelja u KS: Druženje mladih s poteškoćama u razvoju i sarajevskih osnovaca

U okviru Dječije nedjelje u Bosanskom kulturnom centru danas je upriiličen Sajam stvaralaštva i kulturno-zabavna manifestacija, u organizaciji Saveza “Sumero” i Udruženja majki djece sa posebnim potrebama “Radost života”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. 

Na sajmu pod nazivom “Probudite se” svoje unikatne ručne radove i suvenire izložila su djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju i osobe s invalididtetom iz 10 udruženja, kao i učenici OŠ “Džemaludin Čaušević” i Prve OŠ Ilidža. Sajam je prodajnog karaktera i za posjetioce će biti otvoren večeras do 18:00 sati, a u istom periodu će biti upriličene i brojne radionice kao što su dramska i likovna, kojima se mogu pridružiti sva zainteresirana djeca.

Kako su istakli organizatori, cilj im je druženje djece kao i razvijanje socijalne inkluzije, te unapređenje svijesti o potrebama osoba s invaliditetom.

“Ponosni smo što smo nosioci ovih aktivnosti, u okviru manifestacije koju obilježavaju sva djeca svijeta. Ove godine fokus Dječije nedjelje je na djeci s poteškoćama u razvoju kao i na izuzetno važnom procesu inkluzije. Veoma je važno da ‘tipično dijete’ i odrasla osoba prepoznaju tu različitost i uvide koliko mogu pomoći osobi s poteškoćama u razvoju. Moramo kontinuirano raditi na razvijanju te svijesti, jer bez nje nema inkluzije, inkluzija je zapravo svijest odraslih”, naglasila je ovom prilikom Azra Saje, menadžer u Udruženju majki djece sa posebnim potrebama “Radost života”.

Sajam i manifestaciju je otvorila resorna ministrica Amela Dautbegović, koja je tom prilikom naglasila da Ministarstvo uvažava aktivnosti svih ovih udruženja te da ih smatra ravnopravnim partnerima u donošenju zakonskih akata koja tretiraju prava osoba koje okupljaju. Istakla je da će se nastaviti zalagati za stvaranje što boljih uslova za život osoba s invaliditetom kao i realizaciju njihovih prava, a posebno kada su u pitanju pravo na adekvatnu rehabilitaciju i na rad.

Ministrica je ovu priliku iskoristila i za druženje sa djecom i organizatorima sajma, saopćeno je iz Kantona.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top