Brak i porodicaMoj vrt

Djeca koja se bave vrtlarstvom jedu više voća i povrća kao adolescenti

Nalaz je jasan: studenti koji su se bavili vrtlarstvom kao djeca konzumirali su 15 posto više voća i povrća nego studenti koji nisu.

Osim očigledne dobrobiti od izlaženja napolje i pomaganja oko pljevljenja, ispostavlja se da vrtlarstvo tokom djetinjstva može imati  i dugoročne koristi.

Izvor: detinjarije.com

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Florida pokušala je da razumije vezu između vrtlarstvatokom djetinjstva i navika u kasnijem životu – posebno u djelu života kada će djeca najvjerovatnije jesti džinovske tanjire nezdrave pržene hrane i pritom se opijati – tokom studija.

Studija je bila jednostavna: anketirano je 1,351 studenta koji su dali podatke o svom unosu voća i povrća i ti podaci su upoređeni sa time da li su studenti učestvovali u baštovanstvu kao djeca.

Nalaz je bio jasan: studenti koji su se bavili baštovanstvom kao djeca konzumirali su 15 posto više voća i povrća nego studenti koji nisu.

Interesantno, studija je takođe provjeravala da li su neki od studenata odrastali u porodici u kojoj se bavilo baštovanstvom, ali sami nisu učestvovali u tome, i otkrili da samo okruženje nema uticaja na njegove navike u kasnijoj ishrani.

Ispostavlja se da je čeprkanje prstićima po zemlji u što ranijem uzrastu ključno. Takođe, ne treba zaboraviti da su mali dječiji prstići odlični u pljevljenju!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button