Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Divan d.o.o. Vitez: Moralnim i korektnim poslovanjem do zapaženog uspjeha

Divan d.o.o. Vitez: Moralnim i korektnim poslovanjem do zapaženog uspjeha

 “Sa svim moralnim vrijednostima krenite u biznis, ne obazirite se na strah od neuspjeha, jer samo tako uspjeh je neminovan. Ni sjemenka u zemlji ne može preko noći dati plod, nego dozrijeva vremenom. Ako od vremena unošenja sjemena u zemlju 90 dana čekamo na urod krompira, onda i poslovni uspjeh mora imati svoj vremenski period”, poručuju iz fabrike Divan d.o.o.

Divan d.o.o Vitez firma je koja već godinama uspješno izrađuje tapacirani, drveni i pločasti namještaj. Njeni počeci vežu se za 1986. godinu, kada je Suad Jašarević zajedno sa svojom suprugom odlučio krenuti s poslovima drvoprerade nastavljajući tako tradiciju koju je gajila njegova porodica. “Nakon završenog studija 1984. godine, radio sam u kraćim vremenskim rasponima u više firmi za eksploataciju rudnog bogastva. Smatrao sam da su moje mogućnosti veće od tih, pa sam sa suprugom, koja je inače šnajderica, udružio znanje i krenuo u proizvodnju tapaciranog namještaja”, govori za Novo vrijeme vlasnik i direktor firme Divan, gospodin Jašarević.

Prisjećajući se svog početka koji je, kako kaže, bio trnovit i zahtjevan, ističe podršku svojih prijatelja bez čije pomoći teško da bi uspio. Počelo se samo s jednim uposlenim i s jednim proizvodnim segmentom u malom prostoru, čija površina nije prelazila ni 70 kvadratnih metara. Kako se krenulo sa skromnim resursima, prvu godinu radilo se samo za osnovne početničke alate, mašine i repromaterijal.

Udružujući se u prvu Zanatsku zadrugu Vitez, uspjeli su za vrlo kratko vrijeme ostvariti kontakte sa prodavnicama namještaja i plasirati svoju robu na četiri susjedne općine, te uposliti novih šest radnika. Ubrzo je došlo do ekspanzije u razvoju proizvodnje te razvoju dizajna i modelarstva. Proizvodni program je proširen na ugaone garniture, sećije, stolove i garniture od pravog drveta, što je tada gradilo brend. Do rata su i radni prostori prošireni za tri puta, na otprilike 200 kvadratnih metara. Ratna dešavanja privremeno su obustavila proizvodnju i plasman prozivoda.

Firma je 1995. godine nastavila poslovati s djelimično izmijenjenim poslovnim programom koji je uključivao trgovinu, promet sirovom kožom kao i proizvodnju namještaja. Broj zaposlenih enormno je rastao, asortiman je bio raznovrstan i sve to je bilo nezaustavljivo do godina recesije. “Dostigli smo tad broj zaposlenih oko 60 i egzistirali na radnom prostoru od 6.000 metara kvadratnih, s višestruko proširenim proizvodnim programom”, naglašava Jašarević.

Planiraju proširenje proizvodnje

Danas Divan d.o.o. proizvodi raznovrsnu paletu spužvastog, drvenog i pločastog namještaja. U spužvastom, odnosno tapaciranom, posebno se ističu avangardne, rezbarene i stilske garniture posložene ukrasima i modelima s istoka i zapada, a odišu bosanskom bukvom i turskom kadifom. S pravom zadržavamo slogan: “Niti kuće niti stana, a da nema tu divana”, govori u šali Jašarević. Besplatna dostava i servisna služba su sastavni dio njihove ponude…

Opširnije na portalu Novog vremena:

Divan d.o.o. Vitez: Moralnim i korektnim poslovanjem do zapaženog uspjeha

novovrijeme.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com