Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dirhem donirao plastenik peteročlanoj porodici iz Sanskog Mosta

Dirhem donirao plastenik peteročlanoj porodici iz Sanskog Mosta

Kraj mjeseca ramazana ove 2015. godine bio je uspješan kada su u pitanju mnogi projekti koje je realizirala Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ iz Sanskog Mosta

 

Tako smo, pored ostalog, uz podršku Humanitarne organizacije “Milost” iz Norveške donirali plastenik jednom našem vrijednom sugrađaninu, a od čega će dugoročnu korist imati i njegova porodica. 

Naime, u sanskom naselju Kruhar, posjetili smo Grahović Asima, a obišli smo i njivu gdje uzgaja povrće koje prodaje i na taj način privređuje za svoju porodicu.

Asim je vrijedan radnik, koji je nakon otkaza prije nekoliko godina u jednoj građevinskoj firmi prihvatio se posla proizvodnje i prodaje voća i povrća. Oženjen je i otac troje djece koja pohađaju srednju i osnovnu školu. Demobilisani je borac Armije BiH, ranjen u ratu i još uvijek nosi metak koji se ne smije odstraniti jer je rizično. Boluje od dijabetesa i svakodnevno više puta prima inzulin. 

I pored svaga toga, ovaj vrijedni čovjek je na zemlji ustupljenoj na korištenje od strane prijatelja podigao plastenik u kojem uzgaja paprike, paradajz i drugo povrće. Povrće prodaje u komšiluku, ali i posjećuje lokalnu pijacu nekoliko puta sedmično.

Plastanik koji smo donirali u vrijednosti od 1680 KM pokriva oko 60 m2, i u značajnoj mjeri će pomoći da ova porodica proširi dosadašnju proizvodnju povrća. Trenutno, osim proizvodjne u plastenicima uzgaja krompir, grah i luk na površini od oko 5 dunuma.

Tokom naše posjete i razgovora uvjerili smo se da je ova donacija voema korisna i svrsishodna, jer će omogućiti porodici odvajanje zasada paprika i paradajza u zasebne parcele, a time i veću proizvodnju povrća.

Porodica Grahović se zahvalila plemenitom donatoru na ovoj pomoći i podršci, a i mi se najtoplije zahvaljujemo Humanitarnoj organizaciji “Milost” iz Norveške koji su donirali sredstva za realizaciju ovoga projekta. Osim navedenog, uručen je i novčani iznos od 100 KM za nabavku sjemena i drugih neophodnih materijala.

Naročito nam je drago kada na ovaj i sličan način pružamo dugoročnu pomoć našim sugrađanima kojima nekada treba malo podrške pa da žive pošteno i dostojanstveno od svoga rada i zalaganja. Nadamo se da ćemo to uz podršku H.O. “Milost” i drugih donatora u narednom periodu još mnogo puta biti u stanju učiniti.

dirhem.org

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com