Vijesti iz zemlje

Direktor KC “Kralj Fahd” Alu Šejh posjetio je Centar za slijepe i donirao opremu

Centar za slijepu i slabovidnu djecu je savremena ustanova u kojoj se učenici školuju i osposobljavaju za samostalan život, a Alu Šejh je s direktorom ove ustanove Damirom Ovčinom obišao prostorije osnovne i srednje škole s internatima, te fiskulturnu salu.

Ovčina je naveo da nastavu pohađa oko 75 učenika, dok ih je u internatima oko 60 iz svih dijelova BiH. U osnovnoj školi nastava se održava po planu i programu u KS-u, a u srednjoj školi imaju smjer fizioterapeut, poslovni tajnik, telefonski operater, telefonist, a nastava se organizira u manjim grupama.

Direktor Alu Šejh je izrazio zadovoljstvo što Centar raspolaže suvremenom informatičkom opremom koja je prilagođena mogućnostima učenika, s velikim monitorima za slabovidne i posebnim programima za slijepe đake, a uz pomoć te tehnike učenici, osim informatike, savladavaju i druge nastavne predmete.

Među sadržajima po kojima je taj centar poseban svakako je i štamparija u kojoj su na Brajevom pismu dosad štampana djela klasike bh. i svjetske književnosti, lektirski naslovi, te je Ovčina zahvalio Alu Šejhu na velikoj donaciji papira koji se koristi za štampanje Brajevog pisma, a koji će biti dovoljan za godinu dana.

– Uspjeh društva se mjeri prema stepenu humanosti, brige o osjetljivim kategorijama društva, posebno djece i starih osoba. Što je veći stepen pažnje koja se ukazuje takvim ljudima društvo je na višoj razini. Stoga je  velika i čast i zadovoljstvo da možete ovako nešto činiti – kazao je direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ Muhamed Alu Šejh.

Uz iskrene čestitke direktoru Ovčini i svim uposlenicima i učenicima Centra koji su uložili veliki napor kako bi ova ustanova postigla uspjeh, Alu Šejh je iskazao spremnost da će se shodno mogućnostima, Kulturni centar „Kralj Fahd“, aktivnije uključiti u realizaciji projekata koje Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u buduće realizira.

Inače, Kulturni centar “Kralj Fahd” koji predstavlja Kraljevinu Saudijsku Arabiju u Bosni i Hercegovini je zbog doprinosa razvoju Sarajeva ali i BiH u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada dobio priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” za 2018. godinu.

FENA

Povezani članci

Back to top button