Vijesti iz zemlje

Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Prihod namijenjen djeci i mladima širom BiH

Diplomatski zimski bazar je postao tradicionalni humanitarni događaj za glavni grad BiH i svake godine privuče veliku pažnju javnosti

 Diplomatski zimski bazar u organizaciji diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini održava se danas u Sarajevu, a prikupljeni prihod namijenjen je djeci i mladima širom BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Diplomatski zimski bazar je postao tradicionalni humanitarni događaj za glavni grad BiH i svake godine privuče veliku pažnju javnosti.

Supruga ambasadora Republike Turske u BiH Pinar Koc izjavila je za AA da su se i ove godine okupili na Diplomatskom zimskom bazaru kako bi zajednički pomogli djeci u BiH.

“Svima je cilj isti, svi se trude zbog istog cilja, a to je da se od prihoda koji se dobiju od rada na ovom bazaru, pomogne sjeci sa određenim potrebama i udruženjima koja okupljaju djecu sa posebnim potrebama”, istakla je Koc.

Kako je kazala, Turska i ove godine ima veliki štand sa različitom ponudom za koji vlada veliko interesovanje građana.

“Sa posebnom radošću i ponosom moram istaknuti i pohvaliti naš štand koji je i ove godine veoma sadržajan, sa mnogo lijepih stvari”, izjavila je Koc i zahvalila se velikom broju turskih općina koje su dobrovoljnim prilozima podržale rad ovog štanda.

Na štandu je bio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber-Saxer izjavila je da se na njihovom štandu mogu pronaći švicarski sir, čokoladu, kao i božićne kolačiće.

“Smatram da je ovaj događaj jako bitan jer ovako koristimo priliku da pomognemo djeci bez roditeljskoj staranja i bolesnoj djeci, a s druge strane je bitan jer bh. građanima pokazujemo nešto iz zemalja iz kojih dolazimo”, poručila je Rauber-Saxer.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field, na odličnom bosanskom jeziku, rekao je da na štandu imaju mnogo stvari za ponuditi poput knjiga, britanske hrane, džemove…

“Diplomatski bazar je odličan događaj jer imate priliku posjetiti štandove velikoj broja zemalja. Prihod je za djecu u potrebi u BiH”, poručio je ambasador Field.

Mira Kovačević, supruga zamjenika srbijanskog ambasadora u BiH, zadovoljna je odzivom građana na njihovom štandu.

“Ambasada Republike Srbije na bazaru učestvuje treći put. Ove godine imamo, do sada najveći štand”, kazala je Kovačević navodeći da im je fokus ove godine na dobroj hrani i piću.

Izrazila je nadu da će do kraja dana štand biti prazan.

“Veoma je važno da smo danas svi zajedno sa istim ciljem, a to je da se pomogne djeci širom BiH. Pored onoga na štandu, mi smo donirali i dres Novaka Đokovića za aukciju i umjetničku sliku. To je potpisan dres sa ovogodišnjeg US Opena”, poručila je Kovačević.

Prošle godine diplomatski bazar je prikupio više novca nego ikad, više od 200.000 KM i zbog toga su uspjeli da podrže više od 20 organizacija.

Na bazaru učestvuje oko 70 izlagača koji će predstaviti jedinstvene proizvode široke palete. Građani imaju priliku posjetiti 40 zemalja u jednom danu i probati jedinstvenu hranu i piće.

Cijena ulaznice je pet KM, a ulaz za djecu do 10 godina u pratnji starije osobe je besplatan. Bazar traje do 17 sati.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button