Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dio šetališta uz Miljacku nosi ime hadži hafiza Halida Hadžimulića

Dio šetališta uz Miljacku nosi ime hadži hafiza Halida Hadžimulića

Dio šetališta uz lijevu obalu rijeke Miljacke, na potezu od Carevog mosta do mosta Ćumurija, nazvan je po uglednom sarajevskom učenjaku hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću.

Inicijativu o davanju ovog naziva dijelu šetališta uz Miljacku usvojilo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na svojoj četvrtoj redovnoj sjednici i uputilo je u redovnu proceduru. Potom je Skupština Kantona Sarajevo donijela odluku o davanju naziva dijela šetališta na području općine Stari Grad Sarajevo. Služba za komunalne poslove Općine Stari Grad izvela je radove na terenu i postavljanje ploče.

Hadži hafiz Hadžimulić je rođen u ulemanskoj porodici u Sarajevu. Završio je Šerijatsku gimnaziju u Sarajevu 1937. godine. Studirao je filološke fakultete u Zagrebu i Sarajevu. Poznavao je sedam jezika: arapski, perzijski, turski, francuski, njemački, engleski i latinski. Iza njega su ostali brojni prijevodi i obrađeni rukopisi.
Hadži hafiz Halid ef. Hadžimulić je na Ahiret preselio 08. januara. 2011. godine, a ukopan je 10. januara u haremu Bakr-babine džamije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top