Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dijalog za budućnost – završna dijaloška platforma u Općini Novi Grad Sarajevo

Dijalog za budućnost – završna dijaloška platforma u Općini Novi Grad Sarajevo

U organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo i Centra za promociju civilnog društva (CPCD), a u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, jučer je u prostorijama Općine održana  treća lokalna dijaloška platforma na temu „Izgradnja kohezivne lokalne zajednice koja brine o svojim članovima i članicama“, koja je ujedno i posljednja u ovom dijelu realizacije projekta.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih omladinskih organizacija, nevladinih organizacija koje okupljaju mlade, žene, osobe sa invaliditetom i druge marginalizovane grupe, te predstavnici lokalnih vlasti, policije, ustanove socijalne zaštite.

Sastanak je facilitirao Milan Mrđa, saradnik na DFF projektu za lokalne dijaloške platforme, predstavnik CPCD-a. Treća lokalna dijaloška platforma  je rezultat posvećenog pristupa lokalne zajednice da omogući rad na istraživanju lokalnih potreba, razvoja kapaciteta mladih i ostalih grupa, sa akcentom na ranjive kategorije (žene i asocijacije žena, osobe sa invaliditetom).

Intencija je da se nastavi sa aktivnim pristupom u oblikovanju podrške lokalnim dijaloškim platformama u procesu institucionalizacije mehanizama dijaloga. Prostor za dijalog će omogućiti razgovor o zajedničkim problemima i unaprijediti procese dogovora o zajedničkim rješenjima za lokalnu zajednicu kao doprinos poboljšanju društvene kohezije i izgradnje mira. Učesnicima se obratio Adin Memić, predsjednik Dječijeg parlamenta Općine Novi Grad Sarajevo, koji je naveo da je kroz djelovanje Dječijeg parlamenta aktivni učesnik u kreiranju politika na lokalnom nivou za mlade kao krajnjih korisnika i da mu je to omogućio upravo konstruktivan dijalog.

Općina Novi Grad Sarajevo će i dalje biti opredjeljena za rad sa mladima i zajedno sa njima će kreirati programe i pomagati im da razviju sebe, sopstvene kompetencije, koje će im pomoći da doprinesu demokratskom i pravednom društvu i da vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i da je vide kao zajednicu u kojoj će njihova prava biti priznata i ostvarena.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top