Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Devet sarajevskih mostova će dobiti turističku signalizaciju

Devet sarajevskih mostova će dobiti turističku signalizaciju

Postavljanje turističkih obilježja na devet sarajevskih mostova, kao završna aktivnost projekta “Phoenix – Kultura za budućnost“, bit će izvršeno u narednim danima.

Projekt finansira Evropska unija, a implementiraju Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

U sklopu ovog projekta bit će označeni mostovi: Kozja ćuprija, Šeher-ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Festina Lente, Ćumurija, Skenderija, Most Suade i Olge (Vrbanja), te Ars Aevi most.

Cilj ove aktivnosti jeste da se Sarajlijama i posjetiteljima Sarajeva predstavi kulturno-historijska baština grada, te da se ukaže na simboliku sarajevskih mostova, koji već vijekovima povezuju različite obale, različite kulture, različite epohe…

Table kojima će mostovi biti označeni sadržavat će piktogram i kratki historijat svakog od ovih devet mostova, a na njima će se naći i QR kodovi, pomoću kojih će zainteresirani posjetitelji lako i brzo moći pristupiti opširnijim tekstovima o mostovima, koji se nalaze na sveobuhvatnom web portalu Destinacije Sarajevo – www.destinationsarajevo.com.

Aktivnost označavanje sarajevskih mostova provodi se u saradnji s Gradom Sarajevom, pod čijom je ingerencijom korito rijeke Miljacke, te uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji djeluju u sklopu Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Projekat “Phoenix – Kultura za budućnost“ trajao je 18 mjeseci i dio je Programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti, saopćili su organizatori.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top