Ekonomija

Deset začuđujućih činjenica o globalnoj ekonomiji

Postoje mnogi podaci i statistike koji nas mogu iznenaditi i začuditi, ali nam oni pomažu da razumijemo tajne globalne ekonomije, od gomilanja bogatstva u rukama uske elite bogataša, do razloga uspona Kine kao velike sile u 21. stoljeću.

Španjolski časopis “Muy Negocios & Economía” u jednom od svojih stručnih članaka i ekspertiza navodi da pobliže upoznavanje i pogled na neke globalne ekonomske podatke otkriva iznenađujuće stvari zbog kojih moramo ponovo preispitati naše razumijevanje globalne ekonomske stvarnosti.

Časopis u nastavku donosi sljedeći niz zanimljivih podataka i statistika o globalnoj ekonomiji:

1. Prema ekonomistima Thomasu Pikettyju i Emmanuelu Saezu, 80% rasta svjetskog (globalnog) bogatstva između 1980. i 2005. godine, prisvojilo je samo 1% svjetskih bogataša.

2.  Procjenjuje se da će do 2030. godine, 60% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima.

3. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, godišnji iznos mita koji se dadne u svijetu je gotovo 2% globalnog BDP-a, odnosno oko 1,56 triliona dolara.

4. Radna snaga u Kini povećala se za 145 miliona radnika u razdoblju između 1990. i 2008., dok je ukupna radna snaga u Sjedinjenim Američkim Državama 2008. godine, bila oko 156 miliona radnika.

5. 1998. godine odgovorni u naftnim kompanijama očekivali su da će prosječna cijena barela u sljedećem desetljeću dostići 10 dolara, ali je cijena zapravo dostigla 44,9 dolara. To znači da predviđanje budućnosti nije precizna i tačna nauka.

6. U 1999. godini, koja se smatra jednim od najboljih razdoblja u povijesti svjetske berze, više od polovine dionica indeksa Standard & Poor’s 500 (glavni Wall Street Index) otišlo je u crveno, ali su Microsoft i Cisco ostvarili rekordni profit u visini petine dobitka cijelog indeksa.

7. Kad bi se izvadilo sve zlato koje se nalazi u utrobi zemlje, mogli bismo prekriti cijelo kopno na planeti zlatnim slojem do nivoa koljena.

8. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku iz 2010. godine, svjetske vlade su utrošile 409 milijardi dolara za podršku proizvodnji tzv. fosilnih ili mineralnih goriva (ugalj, nafta, zemni plin). U 2017. ukupni iznosi dodijeljeni za podršku ovoj industriji procijenjeni su na 300 milijardi dolara.

9. U 2016. godini broj radne snage u Kini počeo je opadati, ali i pored toga, podaci Svjetske banke u 2019. godini, potvrđuju da broj radno sposobnih Kineza prelazi 781 milion, što je više od ukupnog stanovništva zemalja Evropske unije (447 miliona) i stanovništva Sjedinjenih Američkih Država (328 miliona).

10. O kineskom izvozu u zemlje svijeta ima puno informacija, ali vrlo je malo podataka o uvozu Pekinga iz drugih zemalja. Prema podacima američkog Odjela za trgovinu, prodaja u Kinu porasla je za 530% u toku ovog stoljeća.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button