Za djecu i omladinu

Deset koraka ka uspješnom polaganju ispita: Iskrenost u radu – vjera u samog sebe?

Ovaj članak je drugi u seriji članaka „10 koraka ka uspješnom polaganju ispita“, u kojem ću, nadam se, kroz tradicionalne islamske izvore, pomoći studentima u rješavanju poteškoća sa kojima se suočavaju za vrijeme studiranja

 

 1.    Iskrenost u radu

Onaj ko se sasvim preda Allahu, a usto čini dobra djela, uhvatio se za najčvršću vezu. Allahu se na koncu sve vraća.(31:22)

Ali ibn Abi Talid r.a. kaže: „Ne tražite ništa osim svog Gospodara.“

„I nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine.(28:77)

Imam Al Muhasibi kaže: „Učinite dunjaluk vašim prevoznim sredstvom.“

Iskrenost u radu kao cjelinu je izuzetno teško ostvariti u kratkom vremenskom periodu između dva ispita, barem bez stručne pomoći. Međutim, postoje određeni koraci koji mogu biti poduzeti kako bi poboljšali našu iskrenost.

Prvo, pričajmo malo o našim namjerama. Postoje četiri pristupa koja mogu biti uzeta u razmatranje. Postoje oni koji samo „žele da prođu“ na ispitu ili  oni koji žele da postanu „najbolji od najboljih“. Neki ovaj korak učine ozbiljnijim pa kažu da žele da polože ispit u Allahovo dž.š. ime, ali sa tim ciljem nedostaju i detalji vezani za planove o korištenju ispita kao „vozila“ ka Allahu dž.š. Četvrti pokušavaju da budu još specifičniji pa kažu: „Želim da položim psihologiju u Allahovo ime kako bih mogao da pomognem u razvoju nove forme psihoterapije te da na taj način upotpunim svoju funkciju kao člana ummeta Poslanika s.a.w.s.“

Vi ste najbolji narod koji se ikada pojavio: tražite da se čini dobro, a odvraćate od zla, i vjerujete u Allaha! A kada bi sljedbenici Knjige vjerovali, bilo bi bolje za njih; među njima ima vjernika, ali većinom su grješnici!“ (3:110)

Međutim, idealan pristup bi bio da ukombinujemo iskrenost sa specifičnosću. „Želim da položim ispit iz znanosti u Allahovo ime kako bih mogao otkriti nove stvari te tako ispuniti Poslanikovu s.a.w.s. naredbu da „tražimo nove lijekove“ u ime Allaha dž.š.“ Ukombinovati iskrenost sa specifičnošću znači i biti siguran da smo iskreni sa Allahom dž.š. i da ćemo na putu ka Allahu dž.š. ustrajati u tome.

Ako su vaše namjere zaista iskrene, onda ćete zasigurno vidjeti rezultate. Ovo ne znaći da ćete do rezultata doći na lakši način, jednostavno ćete prilagoditi navike koje su pogodne za učenje i također ćete ojačati vašu iskrenost. Na primjer, nečete više biti stidni na sjednicama ili nečete biti stidni da tražite pomoć od drugih, niti ćete osjećati potrebu za „hvaljenjem“ i „samodopadljivosti“  o svom znanju. To je zato što su vaše namjere samo u ime Allaha dž.š. – više vam nije bitno da li ljudi misle da sto glupi ili inteligentni. Kao što Al-Khalil bin  Ahmad kaže: „Stanica neznanja je između stida i arogancije.“ Stanica kojoj se mi nadamo je ona na kojoj ćemo naučiti nešto novo.

     2.   Vjera u samog sebe?

Ibn Ata’ Al-Iskandari kaže: „Osjećaj obeshrabrenja u trenutku kad se okliznete znači da nadu i vjeru stavljate na vaša djela.“

On također kaže: „Nemojte biti opsjednuti svojim planovima;  Neka vam ne bude teret da neko drugi poduzme nešto u vašu korist.“

Kada je u pitanju revizija, vjerovati samo u Allaha dž.š. je nešto što je lakše reći nego učiniti. U svakom momentu, sve oko nas nam govori da su naši rezultati dobri samo onoliko koliko truda uložimo u njih, te ako nismo uradili dovoljno posla i ako nismo uložili dovoljno truda, nećemo položiti ispit. Međutim, islam ne ističe važnost vjerovanja u samog sebe, također naglašava da se nikada ne bismo trebali osloniti samo na naša djela, naš oslonac bi trebao biti Allah dž.š. Vjerovati Njemu znači da više nema potrebe za očajom jer naša srca više nisu vezana za naša djela – vezana su za Allaha dž.š. i vječno su ispunjena divljenjem na Njegovu vječnu veličanstvenost. Bilo da zaostajemo za rasporedom ili ne, Njegova Snaga, Milost, i Gospodarstvo ostaju isti. Vjerovanjem u Allaha dž.š. ne samo da ispunjavamo Njegovu naredbu već nas to i štiti od odugovlačenja sa zadacima, te nas tako brani od našeg ega i omogučava nam da budemo dosljedni našem znanju.

Izvor: virtualmosque.com

Autor: Abid Mohammed

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Povezani članci

Back to top button