Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Deset bh. sportista dobili stipendije za Zimske olimpijske igre PyeongChang 2018

Deset bh. sportista dobili stipendije za Zimske olimpijske igre PyeongChang 2018

Ukupna podrška OKBiH i Olimpijske solidarnosti svakom od sportista iznosi po 28.350 KM, odnosno 283.500 KM za svih 10 stipendista  U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, nakon Izvještajne skupštine OKBIH, bosanskohercegovački sportisti i potencijalni kandidati za učešće na narednim Zimskim olimpijskim igrama PyeongChang 2018, potpisali su ugovore o stipendiranju Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), javlja Anadolu Agency (AA).

Olimpijski komitet BiH je predstavio program Olimpijske solidarnosti “Školarine za sportiste”, kojim je obezbijeđeno 10 stipendija.

U pisanom saopćenju OK BiH se navodi da su stipendije dobili Tanja Karišik (balaton), Igor Laikert (alpsko skijanje), Marko Rudić (alpsko skijanje), Mladen Plakalović (ski trčanje), Marko Šljivić (alpsko skijanje), Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje), Edin Branković (brzo klizanje), Eman Emrić (alpsko skijanje), Nihad Bašić (brzo klizanje) i Sanja Kusmuk (ski trčanje).

Prisutnim se obratio Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić koji je rekao da će bh. sportisti imati mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.400 KM (800 USD) u trajanju od 14 mjeseci.

Svaki sportista-stipendista će također dobiti i subvenciju za putne troškove na kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre u iznosu od 8.750 KM (5.000 USD)

Ukupna podrška OK BiH i Olimpijske solidarnosti svakom od sportista iznosi po 28.350 KM, odnosno 283.500 KM za svih 10 stipendista.

Predsjednik Kvesić je prisutne upoznao s opštim informacijama, te je rekao da će XXIII. Zimske olimpijske igre 2018. godine u PyeongChangu (Republika Južna Koreja) biti održane od 09. do 25. februara.

Takođe je napomenuo da “realizacijom ovih stipendija počinje novi četverogodišnji ciklus Olimpijske solidarnosti te da je u prošlom ciklusu OKBiH ostvario izvanredne rezultate u pogledu podrške sportistima i sportskim strukovnim savezima kroz ove ili slične projekte”.

U ime stipendista prisutnima su se obratili Tanja Karišik i Marko Rudić, koji su se zahvalili na permanentnoj podršci vrhunskim sportitistima, potencijalnim olimpijcima, obećali su da će stipendiju koristiti za što kvalitetnije pripreme i što bolji rezultat na kvalifikacionim takmičenjima i nakon toga na samoj Olimpijadi u PyeongChangu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top