Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Demonstracije širom Egipta povodom obilježavanja pete godišnjice revolucije

Demonstracije širom Egipta povodom obilježavanja pete godišnjice revolucije

Širom Egipta su održane demonstracije povodom obilježavanja pete godišnjice revolucije započete 2011. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na stotine osoba pridružile su se demonstracijama u gradovima na sjeveru zemlje kao što su Nasr i Ismailia, u provinciji Kairo, Beni Suef i Al-Qalubija.

Demonstranti su upućivali slogane trenutnom predsjedniku Egipta Abdulfatahu es-Sisiju i nosili fotografije svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, kao i transparente sa simbolom “Rabia”.

Egipat je zahvaćen nemirima od svrgavanja predsjednika Morsija 2013, kojeg je egipatski sud osudio na smrtnu kaznu zajedno sa još 105 njegovih saradnika.

Pojačane su i mjere sigurnosti, međutim nisu zabilježeni incidenti između policije i demonstranata.

Pored toga, pripadnici organizacije Muslimansko bratstvo (Ihvan) putem saopćenja na službenoj stranici pozvali su na novu revoluciju i uništenje režima udara.

“Val demonstracija u januaru će oživjeti duh revolucije i pomrsiti račune pučkoj vlasti”, navedeno je u saopćenju.

Sud u Kairu je sredinom septembra 2013. godine zabranio rad Ihvana i svih povezanih organizacija, te naredio formiranje specijalnog komiteta koji će ustanoviti svu imovinu zabranjenih organizacija i pokrenuti postupak oduzimanja iste.

Egipatska prijelazna vlada formirana nakon vojnog udara iz jula 2013. godine je krajem decembra te godine proglasile Ihvane terorističkom organizacijom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top