Vijesti iz svijeta

Demokratija na evropski način: Na bečkom aerodromu poruka “Putovanjem u Tursku samo ćete podržati Erdogana”

Elektronska reklama na bečkom aerodromu prikazuje citat iz lokalnih novina: “Odmorom u Turskoj samo ćete podržati Erdoana’ izazvala je kritike na društvenim medijima”. “Ovo je izraz političkog napada protiv turskog turizma”, napisao je jedan od korisnika Twittera dok je drugi napisao da reklama podsjeća na nacistički bojkot jevrejskih radnji.

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Omer Čelik napisao je na svom Twitter profilu komentarišući njemačku zabranu obraćanja turskog predsjednik Redžep Tajjip Erdoana kao i pojavljivanje anti-turskih natpisa na aerodromu u Beču sljedeće: “Odluka njemačkog Saveznog suda o skupu protiv vojnog udara u Kelnu je krajnje nazadovanje u slobodi govora i demokratije. Velika je sramota vidjeti da EU nije uspjela u poštivanju demokratije i pokazivanju solidarnosti sa zemljom kandidatom koja se suočila sa vojnim udarom. Ako ne sada, kada će onda EU preduzeti akciju suočavajući se sa najozbiljnijim udarom ikada kao što je to opisao Carl Bildt. Odluka njemačkog suda da direktno zabrani obraćanje turskog predsjednika Erdoana na skupu je potpuno suprotna demokratskim vrijednostima. Ova odluka suda je protivna slobodi govora i prava na okupljanje. Skandalozan znak na aerodromu u Beču kojim se obeshrabruje putovanje u Tursku je čisto neprijateljstvo i također znak protiv vrijednosti EU. Oni koji pripovijedaju Turskoj o demokratiji i vrijednostima sada trebaju pogledati unutar EU da zaštite naše zajedničke vrijednosti i da se drže zdravog razuma”.449

Poruka na aerodromu došla je samo nekoliko dana nakon što je gradonačelnik austrijskog grada pozvao stanovnike da uklone turske zastave iz svojih domova.
Zastave su okačili stanovnici turskog porijekla kako bi pokazali svoju podršku demokratiji u Turskoj nakon neuspjelog vojnog udara.

Klaus Schneeberger, gradonačelnik Wiener Neustadt, na oko 50 kilometara južno od Beča uputio je javno pismo turskim udruženjima i stambenim zadrugama pozivajući ih da uklone zastave u interesu integracije.

IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button