Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Demografska erozija: U RS-u upisano manje od 10.000 prvačića

Demografska erozija: U RS-u upisano manje od 10.000 prvačića

Ove alarmantne podatke danas je iznio ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević. On je rekao da je ove godine u osnovnu školu upisano 9.676 učenika, što je za oko 570 učenika manje.

– Prvi put imamo manje od deset hiljada upisanih učenika u osnovne škole. Ove godine smo upisali oko 570 djece manje u odnosu na prošlu godinu, a to je čitava jedna osnovna škola – rekao je Malešević tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini RS-a.

On smatra i da je manji broj studenata na prvom ciklusu studija, između ostalog, posljedica manjeg broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole proteklih godina. Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, u prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra ove godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

Upisuju se djeca rođena 2011. godine i 2010. godine, a koja nisu upisana u prvi razred u prethodnoj školskoj godini, djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, a za koju komisija utvrdi fizičku i psihičku zrelost, te djeca koja imaju više od šest godina, a koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu bila upisana u školu.

U školskoj 2016/2017. godini u prve razrede upisano je 10.206, a u 2015/2016. godini 10.517 prvačića.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top