Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Demira Kurtalić iz Italije za Akos.ba: Vanredno stanje je test za društvenu odgovornost

Demira Kurtalić iz Italije za Akos.ba: Vanredno stanje je test za društvenu odgovornost

Bosna i Hercegovina je od srijede ušla u vanredno stanje usljed epidemije korona virusa.

Ova pojava je na vidjelo iznijela sve boljke našeg društva i slabosti sistema. Također, korona virus je pokazao nivo svijesti građana kroz nedogovorno ponašanje, odnosno kršenje pravila koja su donesena u cilju saniranja stanja pandemije.

Za portal Akos.ba svoje iskustvo sa vanrednim stanjem, izolaciji usljed epidemije korona virusa je podijelila Demira Kurtalić, koja živi u Italiji, odnosno u Montichiariu gradiću u blizini Brescia.

“Već smo mjesec dana u izolaciji, Djeca ne idu u škole, vrtiće. Rade samo supermerkati i apoteke, I tu se čeka red da se uđe, po dvoje-troje. Kod nas ovdje ima 87 pozitivnih i 6 umrlih… Bolnice su pune ljudi, leže i po hodnicima. Kisik skidaju sa starijih osoba i stavljaju ako dođe neki mlađi pacijent. Apeluju stalno da se bude u kući. Može da se izlazi uz popunjen formular kojim dokazujemo gdje idemo, jer policija kontroliše ulice i zaustavlja… Djeca se školuju online.”

Demira ističe profesionalni odnos općinske administracije  i gradonačelnika Marco Togni u ovom teškom periodu za Italiju.

“On je vrlo odgovoran i mnogo smo mu zahvalni. Naš grad je primjer društvene odgovornosti u ovakvom stanju”, ističe Demira.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top