Vijesti iz zemlje

Delegacija turske općine Karatay posjetila džamiju u Župi kod Trebinja

- Bosna i Hercegovina i Turska su bratske zemlje sa historijskom vezom. Ovdje smo da bismo ojačali bratske odnose koji želimo da što duže traju, rekao je Hasan Kilca, načelnik Karataya, općine u Konyi

Krov džamije u mjestu Župa kod Trebinja obnovljen je zahvaljujući saradnji Medžlisa Islamske zajednice Trebinje sa Unijom općina turskog svijeta (TDBB) i općinom Karatay u Konyi u Turskoj, čiji su predstavnici danas posjetili ovaj sakralni objekat.

Ujedno su bili i gosti Medžlisa Islamske zajednice Trebinje. Delegaciju iz Turske predvodio je načelnik Karataya Hasan Kilca, koji je Bosancima i Hercegovcima prenio pozdrave iz Konye i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bosna i Hercegovina i Turska su bratske zemlje sa historijskom vezom. Ovdje smo da bismo ojačali bratske odnose koji želimo da što duže traju. Također, posjetili smo završeni projekat sanacije krova džamije u Župi koji je rađen sa Savezom općina turskog svijeta. Još jednom hvala svima na gostoprimstvu i uvijek smo uz vas i vašu državu”, rekao je Kilca.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje Sadik ef. Fazlagić zahvalio je gostima na podršci i današnjoj posjeti.

“Imali smo čast ugostiti naše prijatelje. Svrha posjete bila je njihova podršku Medžlisu i projektima koje ovdje radimo. Cilj je bio džamija u Župi koja se morala renovirati, odnosno njen krov, što smo uradili u saradnji sa našim prijateljima iz Turske. Oni su bili donator. Na današnjem sastanku razgovarali smo o svim problemima i aktivnostima koje imamo i sa kojima se susrećemo, kao i o budućim projektima za koje su nam obećali da će nam stajati na raspolaganju”, kazao je Fazlagić.

Dan ranije delegacija Karatayja boravila je u Teočaku gdje je potpisan protokol o bratimljenju ove bh. općine sa Općinom Karatay iz Konye. Tako će Teočak i Karatay ubuduće kulturološki i društveno biti povezani.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button