Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Delegacija grada Cazina uručila 10.000 eura za džamiju u džematu Bogovolja u Hrvatskoj

Delegacija grada Cazina uručila 10.000 eura za džamiju u džematu Bogovolja u Hrvatskoj

Delegacija grada Cazina, predvođena federalnim zastupnikom Mirsadom Topčagićem i Rifetom Hozanovićem ispred gradskog Vijeća, Harisom Ćoralićem ispred Medžlisa IZ Cazin i Eminom Hozanovićem ispred mjesne zajednice Šturlić, posjetila je džemat Bogomolja i tom prilikom predstavnicima džemata uručili donaciju ispred Semerkand vakufa iz republike Turske u iznosu 10.000 eura.

Donacija je namjenja za potrebe izgradnje džamije u džematu Bogovolja, koji se nalazi u Republici Hrvatskoj na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom u blizini novootvorenog graničnog prijelaza Hadžin Potok.  Naselje je uglavnom sačinjeno od većinskog bošnjačkog stanovništva porijekom iz rubnih područja Cazinske krajine koji su u prethodnih nekoliko desetljeća naselili ta područja.

Džematlije su se tom prilikom zahvalile delegaciji grada Cazina na uručenoj donaciji, koja će biti dovoljna za završetak radova na izgradnji munare a riječ je o četvrtoj džamiji sa munarom na području Republike Hrvatske. Pored ove džamije sa munarom postoje džamije još u naselju Gunja i islamskim centrima u Zagrebu i Rijeci.

Svečanosti su, ispred Mešihata Republike Hrvatske, prisustvovali muftija dr. Aziz-ef. Hasanović, njegov zamjenik Mevludi Arslani i Admir-ef. Muhić glavni imam MIZ Karlovac. Muftija Hasanović se tom prilikom zahvalio delegaciji grada Cazin na posjeti i na doniranim sredstvima od strane Semerkand vakufa, te izrazio nadu da će se i u budućem periodu nastaviti ovakavi vidovi saradnje i podrške.

Federalni zastupnik Mirsad Topčagić je izjavio da postoji potreba intenzivnije podrške, kako državnih i federalnih, tako i kantonalnih i općinskih organa bošnjačkoj dijaspori u Hrvatskoj, te dodao kako će ta saradnja i podrška u narednom periodu sve više jačati.

Prisutni su izrazili uvjerenje da će se građevinski radovi ubrzo privesti kraju, te u organizaciji Mešihata Republike Hrvatske upriličiti svečano otvorenje.

Za Akos.ba Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com