Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Davutoglu: Put od univerzitetskog profesora do kandidata za premijera Turske

Davutoglu: Put od univerzitetskog profesora do kandidata za premijera Turske

Davutoglu je tokom prethodnih godina na poziciji šefa turske diplomatije demonstrirao proaktivnu i dinamičnu vanjsku politiku svoje zemlje koja je rezultirala brojnim diplomatskim i ekonomskim uspjesima

  – Aktuelni ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je kandidat za predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i kandidat za novog, 62. premijera Turske.

Davutoglu je tokom prethodnih pet godina na poziciji šefa turske diplomatije demonstrirao proaktivnu i dinamičnu vanjsku politiku svoje zemlje koja je rezultirala brojnim diplomatskim i ekonomskim uspjesima.

Davutoglu je rođen 26. februara 1959. godine u Konyi. Diplomirao je istovremeno na dva fakulteta, Fakultetu za političke nauke i Ekonomskom fakultetu na prestižnom Bosfor univerzitetu u Istanbulu, 1984. godine. na istom fakultetu je završio postdiplomske studije i doktorat.

Od 1990. godine je radio kao predavač i profesor na Međunarodnom univerzitetu u Maleziji, a već 1993. godine na Fakultetu političkih nauka na istom univerzitetu je postavljen na funkciju dekana.

Davutoglu se 1995. godine vratio u Tursku gdje je akademsku karijeru nastavio na Fakultetu međunarodnih odnosa na Univerzitetu Marmara. Osim toga, u periodu od 1999. do 2004. godine je radio kao gostujući predavač na brojnim svjetskim univerzitetima, uključujući Beykent univerzitet i Akademiju oružanih snaga. U tom periodu je u vladi predvođenoj Strankom pravde i razvoja (AK Parti) postao savjetnik.

Turska javnost je o Davutogluu više saznala nakon što je 2001. godine objavio svoje kapitalno djelo “Strateška dubina” u kojoj objašnjava glavna kretanja međunarodne politike nakon Hladnog rata ali i poziciju Turske na globalnom planu.

Davutoglu je u svojim naučnim radovima isticao da Turska treba ponovo obratit pažnju na bogate historijske i geografske veze sa drugim zemljama čime bi uspjela uspostaviti, kako kaže, nove okvire za saradnju i na međunarodnom planu tako zauzeti poziciju centralne zemlje.

Nakon što je Davutoglu došao na čelo Ministarstva vanjskih poslova, u vanjskoj politici Turske su se desile velike promjene i dostignuća. Iako je zvanično 1. maja 2009. godine postao ministar vanjskih poslova Davutoglu je najzaslužniji za proaktivnu vanjsku politiku Turske prethodnih desetak godina za vrijeme vladavine AK Partije.

– Dijalog Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske – 

Njegov model vanjske politike Turske izgrađen je na pet temeljnih principa, a to su ravnoteža između sigurnosti i demokratije, nula problema sa susjedima, proaktivna i preventivna diplomatija, multidimenzionalna vanjska politika i ritmična diplomatija.

Davutoglu je u konačnici zagovarao snažniju saradnju i dijalog sa susjedima posebno u oblasti politike, ekonomije i sigurnosti.

Turska je također posljednjih nekoliko godina pokušala da doprinese jačanju dijaloga između Sunita i Šita, Srbije i Bosne i Hercegovine i Afganisitana i Pakistana.

Također, tokom perioda Davutoglua na čelu turske diplomatije, ta zemlja je povećala broj svojih diplomatskih misija u svijetu sa 163 predstavništva iz 2002. godine na današnjih 221.

– Turski ambasador u BiH jedan od najbližih savjetnika Davutoglua – 

Za vrijeme Davutoglu Turska je znatno povećala humanitarnu i razvojnu pomoć u mnogim zemljama u svijetu pod parolom “Diplomatije savjesti”. Tako je Turska postala jedna od nekoliko zemalja u svijetu čije donacije su prešle milijardu dolara. Tako je samo 2012. godine ukupna vanjska pomoć Turske u svijetu iznosila 3.4 milijarde dolara.

Govori engleski, njemački i arapski. Oženjen je sa Sarom Davutoglu s kojom ima četvoro djece, Sefure, Meymune, Mehmet, Hacer Bike.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay bio je specijalni savjetnik ministra Davutoglua i više godina je radio kao jedan od njegovih najbližih saradnika.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top