Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > David Cameron: „Drago mi je što mogu jesti halal meso“

David Cameron: „Drago mi je što mogu jesti halal meso“

Premijer David Cameron kaže da je „veoma sretan što može jesti halal meso,“ ali poziva na „veću transparentnost,“ dodajući da bi restorani, mesare i drugi uslužni objekti „trebali objasniti šta rade“ tom mesu, piše britanski Telegraph.

Izvršit će se pregled označavanja halal mesa ukoliko ova industrija ne ponudi više transparentnosti u narednih nekoliko mjeseci.

Premijer je također rekao da je ovo pitanje stvar između trgovaca i restorana, te njihovih klijenata.

On je rekao za ITV West Country: „Ako idete u restoran vi pretpostavljate da tu nije halal meso osim ako vam se to kaže. Da li nam je potreban nacionalni plan etiketiranja? Ja nisam za to. Nadam se da to možemo uraditi samo sa restoranima i drugim uslužnim objektima.

“Mislim da će mnogo restorana vjerojatno promijeniti svoju praksu i promijeniti svoje označavanje. Trebalo bi početi od pristupa koji će omogućiti veću transparentnost, a nadam se da ćemo postići takvu transparentnost bez potrebe da imamo punu nacionalnu shemu za označavanje.

„Vidjet ćemo da li možemo dođi do željene transparentnosti i možda ponovo razmotriti ovu situaciju za nekoliko mjeseci.“

Za Akos.ba uredio: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top