DuhovnostIslamske temeVijesti iz svijeta

Danska: Klanjana prva ramazanska teravija

Prva teravija u džamiji "Yunus Emre", koja se nalazi na području Hoje-Taastrup, započela je s propovijedi savjetnika za vjerske službe u Kopenhagenu Huseyina Gundogara

Muslimani u Danskoj klanjali su prvu ramazansku teraviju, večernju molitvu muslimana u svetom mjesecu ramazanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Teravih-namaz je klanjan u skladu s epidemiološkim mjerama uvedenim u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa.

U džamiji je u isto vrijeme moglo klanjati najviše 40 vjernika.

Prva teravija u džamiji “Yunus Emre”, koja se nalazi na području Hoje-Taastrup, započela je s propovijedi savjetnika za vjerske službe u Kopenhagenu Huseyina Gundogara.

Ukazao je na važnost i značenje ramazana. Gundogar je podsjetio da je ovo drugi ramazan koji se obilježava u vrijeme pandemije i pod ograničenjima.

Podsjetivši i da su džamije bile zatvorene prošle godine, Gundogar je rekao da će ove, ako Vlada Danske ne donese drugu odluku, džamije biti otvorene za teravih-namaze, kao i za dnevne molitve.

Smatra da džamije nisu okruženje koje uzrokuje širenje koronavirusa.

Gundogar je rekao da paze da se vjernici pridržavaju socijalne distance za vrijeme namaza.

Ramazan je deveti mjesec islamskoga kalendara, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, pandemijom koronavirusa, vjerski život muslimana tokom mjeseca ramazana bit će u svakoj zemlji organizovan u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama zdravstvenih vlasti.

Ovo je drugi ramazan zaredom koji muslimani dočekuju otkako je na snazi pandemija koronavirusa u svijetu.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button