Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dani vakufa u Bužimu: Vakufname za vakife koji su pomogli izgradnju islamskog centra

Dani vakufa u Bužimu: Vakufname za vakife koji su pomogli izgradnju islamskog centra

U Bužimu održana svečanost dodjele vakufnama vakifima za izgradnju vakufskog objekta Islamskog kulturnog centra

 U okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koja se održava od 23. aprila do 06. maja, u utorak je u Bužimu održana svečanost dodjele vakufnama za 68 vakifa koji su svojim sredstvima pomogli dosadašnju izgradnju vakufskog objekta Islamskog kulturnog centra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svečanost dodjele vakufnama održana je u velikoj sali JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“, a u zajedničkoj organizaciji Vakufske direkcije, Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ Bužim. Ovom svečanošću zvanično su počeli sadržaji manifestacije na području Muftijstva bihaćkog.

Eniz ef. Veladžić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Bužim kazao je da su aktivnosti vezane za izgradnju vakufskog objekta Islamskog kulturnog centra počele prije deset godina.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući vakifima završene su dvije faze radova. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed ef. Harčević koji se zahvalio vakifima.

Značajnu podršku izgradnji ovog objekta pružila je i općina Bužim. Na svečanosti su dodjeljene dvije zahvalnice i dvije plakete. Zahvalnice su dobili hor ilahija i kasida Tesnim iz Bužima i ženski gradski hor iz Bužima, dok su plakete dobili Muftijstvo bihaćko – muftija Hasan ef. Makić i Unsko-sanski kanton – premijer Izudin Saračević, koji su se tom prilikom i obratili.

U ime Vakufske direkcije, organizatora manifestacije „Dani vakufa“, obratio se direktor Senaid Zajimović koji je ukazao na ulogu ove manifestacije, njen značaj i ciljeve. Istakao je da je svijest Bošnjaka prema uvakufljenjima uvijek bila na visokom nivou i da ni u najtežim vremenima nije došlo do smanjenja uvakufljenja. Zajimović je izrazio nadu da će zahvaljujući pomoći prijatelja Vakufske direkcije iz islamskog svijeta vakufski objekat Islamskog kulturnog centra sljedeće godine u isto vrijeme biti završen te svečano otvoren.

Na kraju svečanosti proučena je hatma dova pred duše vakifa sa područja Medžlisa IZ Bužim koju je proučio muftija Makić.

U Velikoj Kladuši je istog dana poslije akšam-namaza održana večer Kur'ana u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa, a u organizaciji Vakufske direkcije, Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ Velika Kladuša.

Tom prilikom prisutni u džamiji džemata Trnovi su uživali slušajući učenje Kur'ana poznatih krajiških učača, Naima ef. Hamzabegovića, hafiza Edina ef. Fajkovića, hafiza. Mehmeda ef. Kudića, Sulejmana ef. Hašića, Sinanudina ef. Bajrića i Senahida ef. Makića.

U ulozi domaćina prisutnima se obratio glavni imam Zumret ef. Ćoragić koji je svima zaželio dobrodošlicu te istakao da su se u ovoj džamiji okupili oni koji vole učiti i slušati Kur'an.

Muftija bihaćki Hasan ef. Makić je u svom obraćanju kazivao o vrijednosti ove mubarek noći te je ukazao i na potrebu izgradnje nove gradske džamije u Velikoj Kladuši. Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i predsjednik Medžlisa IZ Velika Kladuša Enver Melkić uručili su 17 vakufnama vakifima džemata Trnovi koji su za potrebe džematske džamije uvakufili svoja sredstva.

Prigodno predavanje tim povodom održao je direktor Zajimović koji je govorio o ulozi i značaju vakufa u društvenom i ekonomskom razvoju BiH. Povod našeg okupljanja jeste evociranje uspomena na vakife koji su ostavili svoj trag na ovom prostoru, kazao je Zajimović, te je ukazao na značaj i vrijednost dijeljenja i pomaganja institucija Islamske zajednice.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com