Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dani sjećanja na genocid u Bratuncu

Dani sjećanja na genocid u Bratuncu

U bratunačkom naselju Hranča danas je učenjem tevhida za šehide i prigodnim programom počela manifestacija “Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na BiH, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prije 27 godina, 3. maja, počeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele opštine Bratunac. Naselje Hranča je u potpunosti spaljeno od 3. do 9. maja 1992. godine, a 60 Bošnjaka je ubijeno na kućnim pragovima od strane komšija Srba, potpomognutih pripadnicima JNA i paravojnim formacijama iz Srbije.

Mnogobrojni muškarci su zatvoreni u logor Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu, dok su neki zatvoreni u logor Sušica u Vlasenici.

Obilježavanju godišnjice u Hranči i početku višednevne manifestacije prisustvovao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

“Dvadesetsedam godina nakon progona sa naših ognjišta i ubistva 60 naših sugrađana, mi smo uspjeli odbraniti zemlju, obnoviti živote i naša imanja u Hranči. Nažalost, oni koji su trebali obezbijediti da počinioci teških zločina budu kažnjeni, nisu to uradili. Danas počinioci ubistva 60 nedužnih civila u Hranči, ovim mjestom i gradom šetaju nekažnjeni i kao slobodni ljudi. Nažalost, sudovi i tužilaštva i nadležne agencije u BiH, nisu obezbijedili pravdu za stanovnike ovog mjesta i ovog dijela naše domovine. To pokazuje nesposobnost, nezainteresovanost i nesaosjećanje ovih institucija sa žrtvama“, rekao je Salkić i dodao:

“Pozivamo ih da procesuiraju one koji su u ovom mjestu, ali i svim drugim mjestima u BiH činili teške zločine nad civilima. Vas pozivam da ne zaboravite, da istinu prenosite na mlađe generacije, da pamte kako im se ovaj zločin nikada ne bi ponovio. Mi smo ovdje svoji na svome, na svojim ognjištima, opredijeljeni da živimo u miru, zajedno sa svojim komšijama. Naše komšije pozivamo da se distanciraju od ratnih zločinaca i da kažu gdje su preostale masovne grobnice, kako bismo pronašli, identifikovali i dostojanstveno ukopali sve one koji su zvjerski ubijeni. Ni 27 godina nakon teških zločina, nažalost, zlo nije pobijeđeno. To zlo mi danas osjećamo kroz sistemsku diskriminaciju, veličanje ratnih zločinaca, te negiranje našeg naroda i naše domovine BiH. Svi zajedno trebamo i moramo biti svjesni toga.“

Nakon tevhida i klanjanja džuma-namaza, preživjeli Bratunčani su posjetili masovnu grobnicu Borkovac.

Manifestacija “Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“ će trajati do 16. maja, a centralni događaj je kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top