Historija i tradicijaVijesti iz zemlje

Dani islamske tradicije Bošnjaka

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka planira organizaciju manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka” u periodu od 16. novembra do 20. novembra 2020. godine.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka od revitalizacije 2013. godine postavio je sebi za cilj da saznanja o rukopisnoj i kulturnoj baštini Bošnjaka učini dostupnim široj javnosti. To smo do sada činili kroz prigodna predavanja, izložbe, video materijale, interaktivne karte, itd. Budući da su se ovakvi vidovi promocije islamske tradicije Bošnjaka pokazali uspješnim kako za stručnu tako i za širu javnost, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u cilju sistematiziranijeg organizovanja ovakvih aktivnosti u periodu od 16. novembra do 20. novembra 2020. godine planira organizirati manifestaciju „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

Ova manifestacija ima za cilj da brojne aktivnosti Instituta koje se u toku godine odvojeno organiziraju, objedini u jednu manifestaciju koja bi uveliko olakšala promociju i širenja saznanja o islamskoj tradiciji Bošnjaka te promovirala aktivnosti Instituta.

Zbog epidemiološke situacije, Institut će planiranu manifestaciju organizirati sa ograničenim programom na 4 lokacije u Sarajevu i Ljubuškom.

Prisustvo programima će biti omogućeno samo po pozivu. Na platformama Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini će biti moguće uživo pratiti sljedeće sadržaje:

  • Promocija knjige i online izložba “Stari ljetnikovci,. kule i čardaci”, utorak, 17.11.2020. godine u 18.30 h.
  • Dokumentarni film “Kasim-ef. Dobrača”, srijeda, 18.11.2020. godine u 18.00 h.

 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button